Belföld

Kövér László 5 millió forintra büntetné Novák Elődöt „egyetlen szó miatt”

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 3. 12:31

A Facebook kritizálása közben hangzott el a kifogásolt kifejezés.

Novák Elődöt nem kevesebb, mint 5 millió forintra büntetné Kövér László házelnök, írja a 444.hu. A Mi Hazánk parlamenti képviselője a Facebook kritizálás közben úgy fogalmazott:

A Facebook orwelli világának újbeszél nyelve a beteges polkorrektség jegyében számos programpontunkat sem engedi említeni a szegregációtól kezdve, a cigánybűnözés elleni fellépésen át, az LMBTQP-felvonulások betiltásáig

– hangzott el Novák Előd az interpellációjában. A Kövér László által kifogásolt kifejezés a „cigánybűnözés” volt. Kövér László indoklása szerint Novák Előd országgyűlési képviselő interpellációja közben a roma nemzetiség és a bűnözés egyértelmű kapcsolatára utaló kifejezést használt, valamint felszólalása további részében is az érintett etnikai közösséget sértő állítást fogalmazott meg.

Az indoklás a Parlament honlapján jelent meg, itt olvasható el. A házelnök emiatt Novákot, kéthavi tiszteletdíjának befizetésére, vagyis 5 millió 261 ezer forintra büntette.

Novák pártja, a Mi Hazánk is reagált az ügyre, közölték, hogy a politikus fellebbezett a bírság ellen. A Mi Hazánk szerint a bírság „olyan abszurd, mint ha egy sportmérkőzésen a rivális csapat döntene a sárgalapokról”, továbbá hozzátették, hogy ők nem szavazták meg egyetlen ellenzéki képviselő megbüntetését sem,

ellenben a Mentelmi Bizottságban a balliberális pártok a Fidesszel karöltve támogatták Novák Előd ötmilliós bírságát egyetlen szó miatt.

A szóban forgó ülést vezető Lezsák Sándor sem hagyta szó nélkül Novák interpellációját, a jegyzőkönyv szerint azt mondta:

Kérem nagyon nagy tisztelettel Novák Előd képviselő urat, hogy a jövőben kerülje azt a konfliktusmezőt, hogy kimondja a »cigánybűnözés« kifejezést. Köszönöm szépen, ha meghallgat.

Erre Novák Előd válaszul azt kiabálta be, hogy „Elnök úr is kimondta!”.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI 

#Belföld#novák előd#kövér lászló#büntetés#parlament#facebook

Címlapról ajánljuk