Belföld

Pert indított a honvédség ellen egy megdöbbentő körülmények között kirúgott katona

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 2. 9:04

Nemcsak a főtiszti vezetői állományt érinti az év elején indult elbocsátási hullám, hanem a harcoló alakulatok szerződéses katonáit is, miközben a szomszéd országban háború dúl. 

Pert indított Bodó Géza a Magyar Honvédség ellen, mert álláspontja szerint jogtalanul bocsátották el – írta a 24.hu

A portál szerint ugyanis 

nemcsak a főtiszteket, a parancsnoki szintet érte el az év elején indított tisztogatási hullám: a legénységi állományt sem kerülték el a kirúgások. 

A szerződéses katonák között voltak, akiket először rendelkezési állományba helyeztek, majd két hónap elteltével elbocsátottak. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter korábban csak a túl nagyra duzzadt vezetői állomány csökkentését említette.

Az elbocsátások, különösen az, hogy azt a harci feladatokat ellátó legénységi állományt érintik, azért is meglepők, mert maga a kormány deklarálta másfél évvel ezelőtt a háborús veszélyhelyzetet, amit többször, legutóbb májusban hosszabbítottak meg az orosz-ukrán háború ürügyén.

Bodó Géza elbocsátása pedig azért is lehet problémás, mert határozott idejű szerződése volt, amiből még két év hátravolt, azonban végkielégítés és kompenzáció nélkül mondtak fel neki,

mindössze visszailleszkedési támogatást kapott, ami több mint nyolc év szolgálati idő után kéthavi távolléti díjának megfelelő összeget jelent.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter korábban sértődött Facebook-harcosoknak nevezte a kirúgott katonákat, akik sérelmezték az elbocsátásukat. 

Bodó szerint viszont nem sértődés, hanem jogos követelés egy demokratikus jogállamban, ha egy határozott idejű szerződést felbontásánál az ember követeli az elvett éveket.

A 24.hu megkereste az ügyben a Magyar Honvédséget, de válaszokat nem kaptak.

Nyitókép: Kovács Tamás/MTI

 

#Belföld#Szalay-Bobrovniczky Kristóf#honvédség#kirúgás#tisztogatás

Címlapról ajánljuk