Belföld

Varga Judit távoztával Magyarország az egyetlen uniós ország, ahol nincs női miniszter

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 1. 15:25

Finnországban viszont az új jobboldali kabinet kétharmada nő.

Magyarország lett a héten az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, amelynek nincs női minisztere, mivel Varga Judit hétfő este hivatalosan is lemondott – emlékeztet az Euronews.

Varga 2019 óta töltötte be az igazságügyi miniszteri tisztséget. Június végén jelentette be lemondását, hogy a Fidesz kampányát vezesse a jövő évi uniós parlamenti választásokra készülve. 

Varga helyére Tuzson Bence került, így Magyarország 14 miniszteri posztját immár mind férfiak töltik be.

Az Euronews megvizsgálta a 27 uniós kormány augusztus 1-jei összetételét, és megállapította, hogy az unióban a miniszteri posztok alig több mint 33%-át töltik be nők.

A miniszterelnökök (kivéve, ha nem államfő), miniszterhelyettesek és államtitkárok nélkül Finnországban a legmagasabb az arány, ahol az új jobboldali kabinet kétharmada nő.

Öt másik tagállamban 50 százalék vagy annál több nő áll a minisztériumok élén. Ide tartozik Hollandia, Spanyolország, Belgium, Portugália és Ausztria.

Eközben Máltán, Csehországban és Lengyelországban a női miniszterek aránya nem éri el a 15 százalékot, így Magyarországgal együtt a rangsor végén állnak.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Matthys

#Belföld#kormány#varga judit#női miniszter#európai unió#tagállam

Címlapról ajánljuk