Belföld

ORF: Magyarországra nem toloncolják vissza a menedékkérőket, mert nem érvényesülnek a jogaik

rtl.hurtl.hu

2023. július 31. 12:11

Paradox módon éppen a kemény menekültpolitika miatt jönnek Európába még mindig olyan sokan Magyarországon keresztül – írja az osztrák közszolgálat.

Hiába a határzár, még mindig a szerb-magyar határon próbálkozik a menedékkérők zöme az osztrák közszolgálati rádió beszámolója szerint. 

Ez a határszakasz a kerítés ellenére vonzóbb számukra, mint a szerb-román határ – a kérdést annak apropóján vizsgálta meg az ORF, hogy Ausztria a menedékkérők sokaságára hivatkozta blokkolta, hogy Romániát felvegyék a schengeni övezetbe.

Ám az osztrák közszolgálat szerint a déli magyar határszakasz még mindig népszerűbb, aminek oka, hogy

Magyarországra nem toloncolják vissza a menekülőket.

A dublini szabályok szerint oda küldik vissza a menedékkérőket, ahol először beléptek az EU területére, az az ország lesz a felelős a menekültügyi eljárásért, aminek a végén eldől, hogy a menedékkérő kap-e tartózkodási engedélyt. Így például Ausztria 94 embert küldött vissza Romániába 2022-ben, idén pedig még nagyobb lesz ez a szám. Magyarországra azonban nem küldik vissza a menedékkérőket, mert az európai bíróságok határozatai alapján nálunk nem garantáltak a menekültek emberi jogai.

Paradox módon tehát éppen a kemény menekültpolitika teszi vonzóvá Magyarországot a menedékkérők számára.

Ha innen sikerült Nyugatra jutniuk, nem fenyegeti őket az a veszély, hogy megint Magyarországon találják magukat. 

Az ORF hírére Hadházy Ákos ellenzéki képviselő hívta fel hétfői Facebook-posztjában a figyelmet.


Nyitókép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszél Hercegszántón, a határátkelőhely közelében tartott sajtótájékoztatón 2021. november 12-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Kabinetiroda/Vadnai Szabolcs

#Belföld#hadházy ákos#menedékkérők#határ#románia#szerbia#ausztria

Címlapról ajánljuk