Belföld

Már öt hetes a debreceni állatkert első vöröspandakölyke

rtl.hurtl.hu

2023. július 27. 18:13

Az állat sikeresen túl is esett az első vizsgálaton.

Első alkalommal született vöröspandakölyök a debreceni állatkertben, jelentette be a park igazgatója a helyszínen sajtótájékoztatón csütörtökön az MTI szerint. Nagy Gergely Sándor elmondta: Maci, a park nőstény vörös pandája június 18-án adott életet első egészséges utódjának. A bő öthetes apróság kezdettől fogva szépen gyarapodik és erősödik anyja gondoskodása mellett, így elérkezett az idő állatorvosi vizsgálatára és a sajtónak történő bemutatására.

A sajtótájékoztató keretében megtartott vizsgálat alapján kiderült, hogy a kölyök állapota kifogástalan, neme nőstény, nevéről pedig a látogatók bevonásával döntenek a jövőben. A jó étvágyú és szépen gyarapodó, 410 grammos pandát a következő napokban a szerencsés látogatók egyre nagyobb eséllyel pillanthatják meg a kifutóban, tette hozzá.

Az igazgató emlékeztetett rá, hogy a debreceni szaporulat egy évtizedes előkészítő munka eredménye: 2013-ban kezdtek a vöröspanda-bemutató építésébe, ahova 2014 tavaszán a franciaországi Asson állatkertjéből érkeztek a Pici és Maci névre keresztelt ikerlányok. A nemzetközi tenyészprogram következő lépéseként 2020 nyarán végre hím is érkezett hozzájuk a fiatal Pandita személyében, a dortmundi állatkertből.

A másik nőstény, Pici 2021 márciusában a fajmentő program részeként a Himalája déli részén fekvő Dardzsiling állatkertjébe utazott, amely kifejezetten az őshonos fajok tenyésztésére és visszatelepítésére szakosodott. A vöröspandakölyök világra jötte a fajmegőrzési célú állatkerti állomány fennmaradása szempontjából is fontos előrelépést jelent.


Nyitókép: Facebook

#Belföld#panda#vörös#kölyök#debrecen#állatkert#himalája

Címlapról ajánljuk