Belföld

„Kellemes nyári időjárást, további szép napot” – ellenzéki reakciók Orbán tusványosi beszédére

rtl.hurtl.hu

2023. július 22. 15:01

A DK, a Momentum, a Párbeszéd, az MSZP, a Jobbik és az LMP is reagált Orbán Viktor tusványosi beszédére. 

„Kellemes nyári időjárást és időtöltést kívánunk mindenkinek!” – ezzel az egy mondattal reagált a Demokratikus Koalíció (DK) sajtóirodája Orbán Viktor miniszterelnök 2023-as tusványosi beszédére.

Szombat délelőtt Tusnádfurdőn tartotta meg éves beszédét Orbán Viktor, az eseményt mi is közvetítettük percről percre. Bár a miniszterelnök beszédének mottója a béke volt, erről kevés szó esett, helyette viszont hosszasan sorolta, szerinte miről nem beszélhet.

Elmondta azonban, hogy hiba volt Európának leválni az oroszokról, Ukrajna pedig megtámadta a „szegény kicsi OTP-t”. Orbán szerint letértünk a háború miatt a 13 évvel ezelőtt kijelölt gazdasági pályáról, de jövő nyáron már újra visszatalálunk oda, és továbbra is azt állítja, hogy az év végére egyszámjegyű lesz az infláció. A 24.hu összeszedte, hogyan fogadták az ellenzéki pártok a miniszterelnök idei beszédét.

A Momentum is csak egy rövid közleményt adott ki, melyben „további szép napot” kívántak, illetve kiegészítették, hogy szerintük Orbán egyetlen igaz mondata az volt, hogy „bajban vagyunk”. A párt a beszéd többi részét „üres semmit mondásnak” értékelte.

Tordai Bence (Párbeszéd) hosszasan reagált, ebben végtelenül kiábrándítónak nevezte Orbán beszédét. Szerinte a miniszterelnök nem adott válaszokat az országunk és világunk jövőjét meghatározó legfontosabb problémákra, így például az ökológiai- és klímaválságra, helyette azt demonstrálta, hogy „nincs érvényes gondolata a jövőnkről”.

A LMP is hasonlóan reagált, a párt szerint a miniszterelnök beszédének „elég kevés” köze volt a magyar mindennapokat meghatározó kihívásokhoz, szerintük véletlenül egyik korábbi beszédét mondhatta el Orbán. Azt írják a közleményben, hogy

a miniszterelnök válasza az a kialakult helyzetre, hogy az akkumulátorgyártás keretében a kínai ipart is felveszi a függőségek közé és ehhez próbál meg valamiféle ideológiát gyártani.

Komjáthi Imre, az MSZP társalnöke a közösségi médiában reagaált ugyancsak pár mondatban a beszédre, melyben azt írta: Orbán Tusványoson pár éve még azzal „hitegette a híveit” , hogy Magyarország 2030-ig az EU öt legversenyképesebb országa között lesz.

Ma már a Jóisten segítségét kérte, hogy év végéig egyszámjegyű lehessen az infláció

– szúrt oda a baloldali pártvezető.

A Jobbik-Konzervatívok szintén sajtóközleményt adott ki a beszéd után. A párt szerint „az az ember akarja irányítani hazánk sorsát, akinek nem a magyar nemzeti érdek, hanem a hatalma megtartása és idegen érdekek szolgálata az első”. Hozzátették, a miniszterelnök más kormányokkal egyetemben a „rendszerváltás veszteseivé tette a magyarokat”.

Európa legkorruptabb miniszterelnökeként lopja el a magyarok pénzét, kivezetné Magyarországot az Európai Unióból a vesztes oldalra állítva hazánkat. Köszönjük, de mi nem kérünk ebből az irányításából, mert az sorscsapás Magyarország és minden magyar számára!

– írta a párt közleményében. 

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő, Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az erdélyi Tusnádfürdőn 2023. július 22-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

#Belföld#orbán viktor#tusványosi beszéd#ellenzéki pártok#reakció

Címlapról ajánljuk