Belföld

Hodász András: Amikor a politikai vezető réteg fóliáztat, másnap a kocsmában hangosan buziznak

rtl.hurtl.hu

2023. július 21. 12:00

Nemrég coming outolt, most egy YouTube-csatornát tervez azoknak, akik nem találják az utat Istenhez.

Hodász András interjút adott a Válasz Online-nak, ez volt az első nyilvános megszólalása a coming outja óta.

„Kaptam egy üzenetet, hogy meleg vagyok-e. Gondolkodtam, hogy egyáltalán válaszoljak-e rá. Nehéz ezt megosztanom veletek, mert részben privát, de részben a közre is tartozik, az előéletem miatt. Tudjátok, hogy mindig próbáltam egyenes ember lenni, most is az leszek: igen” – írta egy hete Instagram-bejegyzésében Hodász, aki nemrég elhagyta a papi pályát, miután beszámolt arról, hogy gyerekkorában zaklatta egy pap.

A Válasz Online-nak elmondta:

  • „Olyan budai, katolikus közegben nőttem fel, ahol a homoszexualitás egyszerűen nem volt, nem lehetett opció.”
  • „A coming outom időzítésének van egyébként még egy oka. Szeptembertől tervezek indítani egy Youtube-csatornát és szerettem volna elkerülni a helyzetet, hogy elindulunk, aztán mondjuk egy hónapra rá kiderül rólam, hogy meleg vagyok. És akkor azon megy a csámcsogás ahelyett, amilyen tartalmat gyártunk.”
  • „Az emberekben kialakul valamiféle kötődés a pap irányába. Nekik ez most jogosan okoz fájdalmat, még akkor is, ha igazából én ugyanaz az ember vagyok, akit ők megszerettek, csak most eggyel több dolgot tudnak rólam. Tőlük itt és most bocsánatot kérek, remélem, egyszer majd harag nélkül tudnak rám gondolni.”
  • „A homoszexualitás a mi kultúránkban mindenesetre még mindig szégyellnivaló. Olyasmi, amiről keresztény családokban inkább nem illik beszélni, tudomást venni.”
  • „A véleményem abban változott csak, hogy most már nem gondolom a meleg párkapcsolatokról, hogy azok ne lehetnének értékes szeretetkapcsolatok.”
  • „A papságból való kilépésemnek több oka volt, de az egyik az, hogy bizonyos tanításokkal vagy sokkal inkább néhány egyházi gyakorlattal már nem tudtam azonosulni.”
  • „Azt sem gondoltam például, még egy éve sem, hogy 2023-ban itt fogok ülni kiugrott papként, vállaltan meleg baristaként. Azt mindenesetre tudom, hogy a Bibliát és Jézust nagyon szeretem most is. Csak úgy érzem, hogy olykor az ő Isten-, ember- és egyházképe eltér attól, amit mi, katolikusok olykor közvetítünk. Most nem az egyház hivatalos tanítására gondolok, hanem arra, ahogy mi, gyarló emberek azt átadjuk.”
  • „Sokan vannak, akik eltávolodtak az egyháztól, de vágyják az Istent. Az egyházban lévők között is vannak, akik vágynak lelki töltődésre, tartalomra. Kereszténység, szentírás, ima, társadalmi tanítás… Ezek hiánycikkek a Youtube-on. Politikai vitaműsorból ezer van, efféle szabad, minőségi keresztény csatorna viszont egy sincs.”
  • „Nem, nem áll szándékomban egyházat alapítani. Szólni szeretnék viszont azokhoz, akik nem találják az utat Istenhez.”
  • A melegházasságról: „Az egyházi házasságfogalmat az egyház joga meghatározni. Ezt mondtam mindig, most is így gondolom. Az állami házasság mellett viszont van érthető érv, de ezt nem én fogom eldönteni.”
  • Az örökbefogadásról, gyerekvállalásról: „Abban nem változott a véleményem, hogy elsősorban azt kell nézni, mi a jó a gyereknek. Abban sem, hogy én szerintem nem lennék jó apa. Tehát az biztos nem lenne jó senkinek, ha örökbe fogadnám. Amiben viszont a tapasztalat felülírta a korábbi álláspontomat: látok olyan meleg párokat, akik nagyon szépen nevelnek gyerekeket. Szóval igen, lehet gyerek nagyon boldog ilyen családban is, úgyhogy már nem tartom jól indokolhatónak, hogy pusztán a nemi orientáció alapján zárnak ki a lehetőségből állampolgárokat.”
  • „ A fóliázás pedig egyszerűen hülyeség. A hatéves gyerek zsebében is mobil van, azon nézi a Netflixet vagy bármit. És akkor könyveket fóliázunk, amelyek »megjelenítik« a homoszexualitást. Remélem, azért a Bibliát nem fogják lefóliázni és megtiltani a kiskorúaknak: a Szodoma és Gomora-sztori elég durva. Amúgy tipikus politikai, nyári gumicsont ez, de hatása sajnos így is van: amikor a politikai vezető réteg fóliáztat, másnap a kocsmában meg a boltban hangosan buziznak.”

 

Nyitókép: RTL

#Belföld#coming out#Hodász András#lmbtq#katolikus egyház

Címlapról ajánljuk