Belföld

Republicon: A fideszeseknek is fontos a jogállamiság

rtl.hurtl.hu

2023. július 21. 9:01

A kormánypártiak számára fontos érték a szolidaritás is.

A Republikon Intézet kutatása szerint a kormánypárti szavazók körében kiugróan sokan tartják fontosnak a jogállamiság elvét, írja a Népszava. A kormánypártiak szerint kétségtelen, hogy a jogállamiságot Magyarországon a Fidesz-KDNP képviseli, igaz, azt megjegyzi a jelentés, hogy arra nem tért ki külön a kutatás, hogy pontosan mit értenek a szavazók jogállamiság alatt.

A Republikon Intézet azt kutatta, hogy mennyire azonosulnak a válaszadók egyes kormányzási elvekkel. A felmérés során hat alapvető elv társadalmi beágyazottságát vizsgálták: tekintélyelvűség, jogállamiság, individualizmus, szolidaritás, haladás és hagyomány.

A reprezentatív felmérés szerint a legkevésbé fontos a haladás lett, bár megjegyzi, hogy nincs olyan kormányzási elv, amit teljesen elutasít a magyar társadalom. Érdekesség, hogy a válaszadók számára a jogállamiság volt a legfontosabb érték: ami alatt alapvetően azt kell, vagy legalábbis kéne érteni, hogy a kormány a törvények betartásával vezesse az országot.

Sokan támogatták azt a gondolatot is, hogy mindenki érdemei szerint részesüljön a rendelkezésre álló javakból.

Ugyanakkor a szolidáris kormányzást is támogatták a megkérdezettek, ami a Republikon Intézet szerint némileg ellentmondásos, de nem váratlan eredmény.

Megjegyzik, hogy a kormánypárti szavazók körében láthatóan az individualizmus felé billen a mérleg a szolidaritás helyett, ez logikus annak fényében, hogy a Fidesz hatalomra kerülése óta a munkaalapú társadalom elvét képviseli, és az „aki nem dolgozik, ne is egyék” mentalitás erősen jelen van a támogatói bázisban is.

A tekintélyelvűség kevésbé fontos, mint az előbb felsorolt elvek, azonban a teljes népességhez viszonyítva a kormánypártiak érezhetően magasabbra értékelték.

Visszadobhatja az EU a kormány 3000 milliárdos hiteligényét, ha nem teljesítik a jogállamisági eljárásban szabott feltételeket, erről korábban az RTL Híradó számolt be:

 

Nyitókép: Orbán Viktor, Németh Zsolt és Tőkés László a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban 2019. július 27-én. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

#Belföld#közvéleménykutatás#felmérés#népszava#jogállam#fidesz

Címlapról ajánljuk