Belföld

Eurómilliókért vásárol öngyilkos drónokat Magyarország

rtl.hurtl.hu

2023. július 20. 13:25

Több százmillió euróért vásárol öngyilkos drónokat Magyarország a német Rheinmetall hadiipari cégtől. A szerződéseket nemrégiben írták alá a Magyar Honvédséggel, a kamikaze-drónok szállítása már jövőre elkezdődik. 

Több százmillió euróért vásárol kamikaze drónokat Magyarország a német Rheinmetall AG hadipari vállalattól. A szállítás már jövőre elkezdődik, és a tervek szerint 2025-ben fejeződik be – írja a Rheinmetall közleménye alapján a Telex.hu.

A közleményben kiemelik, hogy a düsseldorfi Rheinmetall AG – ami egyébként Európa egyik kiemelkedő hadiipari szereplője – fontos megrendelést kapott Magyarországtól a Hero néven ismert termékcsaládjukra, a szerződéseket pedig nemrég írták alá a Magyar Honvédséggel.

A lap megjegyzi, a Hero-drónok az öngyilkos vagy kamikaze drónok csoportjába tartoznak, ezért természetüknél fogva közelebb állnak okos lövedékekhez, mint a repülőgépekhez, mivel egyszer használatosak. Voltaképpen annyi a feladata, hogy

bemérje és kövesse az ellenséget, elemezze a lehetséges célpontokat, majd becsapódása után megsemmisüljön.

Mint írják, a Hero-drónok szárazföldön, tengeren vagy akár levegőben indítva is bevethetők. A Rheinmetall hangsúlyozta, hogy jól bevett és bevetéseken kipróbált eszközről van szó, amit az izraeli UVision Air Ltd. védelmi technológiai vállalattal közösen fejlesztettek.

Azonban nem tudni, az öttagú öngyilkos dróncsalád melyik típusából rendelt Magyarország.

Orbánék komoly haderőfejlesztésekbe kezdtek az elmúlt években, és nem a mostani az első együttműködése a német cégnek Magyarországgal. A Rheinmetall és a magyar állam közepes és nagy kaliberű lőszereket, illetve robbanóanyagot előállító üzemet hoz létre többek között Várpalotán. A cég a konglomerátum építésében és üzemeltetésében is részt vesz. Tavaly decemberben tették le a gyár alapkövét, a termelés pedig a tervek szerint 2024 második felében fog elkezdődni.

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök és Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke a zalaegerszegi Lynx harcjárműgyár épületének és elkészült moduljainak ünnepélyes átadóján 2022. március 26-án. MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán

#Belföld#kamikaze-drón#vásárlás#magyar honvédség#rheinmetall

Címlapról ajánljuk