Belföld

Karácsony Gergelyék fellebbeznek és tovább küzdenek a kormány adója ellen

rtl.hurtl.hu

2023. július 19. 12:35

A keresetet annak tartalmi vizsgálata nélkül utasította vissza a Fővárosi Törvényszék.

Fellebbezünk a szolidaritási hozzájárulás ügyében hozott elsőfokú bírósági döntés ellen – írta Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere szerda délelőtt Facebook-oldalán.

Emlékeztetett, a Fővárosi Önkormányzat több mint egy hónapja indított pert a Magyar Államkincstár ellen a tizenkétszeresére emelt, a fővárosi közszolgáltatások nyújtását veszélybe sodró szolidaritási hozzájárulás miatt. A Fővárosi Törvényszék elsőfokon, nem jogerősen 

a keresetet annak tartalmi vizsgálata nélkül visszautasította, arra való hivatkozással, hogy nincs hatásköre vizsgálni az Államkincstár eljárásának törvényességét 

– tette hozzá a főpolgármester.

„Dermesztő jogértelmezés ez, hiszen a közigazgatási cselekvések jogszerűségének vizsgálata még az Alaptörvény szerint is a bíróságok hatáskörébe tartozik” – fogalmazott Karácsony Gergely. Hozzátette: ha úgy lehetne egy állami szervnek pénzt beszedni és bankszámlát inkasszálni, hogy nincs efölött bírósági kontroll, az még Putyin Oroszországánál is mélyebbre taszítaná a közállapotokat.

Hangsúlyozta: érdemi bírósági eljárásban tudnák bizonyítani, hogy miért jogsértő a szolidaritási hozzájárulás mértéke és beszedése. Az elsőfokú bírósági döntés éppen annak a felelősségét hárította el, hogy ebben állást kelljen foglalnia. Csak remélni tudom, hogy nem politikai nyomásra született a döntés – jegyezte meg a főpolgármester.

Nemcsak azért fellebbezünk a Fővárosi Ítélőtáblához a nem jogerős elsőfokú döntés ellen, mert ezzel tudjuk megvédeni a budapesti közszolgáltatásokat. Hanem azért is, mert mi még emlékszünk a Bibó István Szakkollégium névadójának tanítására: „érdemi bírósági kontroll nélkül a közigazgatás úri huncutság” – fogalmazott bejegyzésében Karácsony Gergely.

Varga Mihály szerda reggel a hozzájárulás ügyében közölte, hogy a Fővárosi Törvényszék visszautasította a főpolgármester keresetét, amelyben „az adófizetés alól próbált kibújni”. A pénzügyminiszter MTI-nek küldött közleményében leszögezte: az ország leggazdagabb településeként sok más önkormányzathoz hasonlóan Budapestnek is szolidaritási hozzájárulást kell fizetnie a szegényebb településeknek, összesen 57,8 milliárd forintot.

A főváros viszont vitatja ezt az összeget, mert ez több pénz, mint amit az állam támogatásként ad Budapestnek. Karácsony Gergelyék ennek megfelelően azért indítottak keresetet, hogy a kettő közötti különbözetet ne kelljen befizetni.


Nyitókép: Kovács Tamás / MTI

Címlapról ajánljuk