A magyar diákok már szeptembertől kimaradhatnak az Erasmus pluszból az EU költségvetési biztosa szerintNavracsics Tibor nemrég arról beszélt, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély.
Belföld

A magyar diákok már szeptembertől kimaradhatnak az Erasmus pluszból az EU költségvetési biztosa szerint

rtl.hurtl.hu

2023. július 19. 8:15

Navracsics Tibor nemrég arról beszélt, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély.

„Még mindig az alagútban vagyunk. De én optimista vagyok és mindig látom az alagút végét. Végülis ez nem egy hosszú alagút” – ezzel a hasonlattal világította meg egy háttérbeszélgetésen Johannes Hahn költségvetési biztos, hogy hol tartanak a megbeszélések Magyarországgal a felfüggesztett uniós pénzek felszabadításáról.

A politikus szerint továbbra is várják a magyar kormánytól a jogállamisági eljárásban zárolt 6,3 milliárd euró feloldásához szükséges korrupcióellenes intézkedések teljes végrehajtását. Ide tartoznak azok a jogszabályok és rendelkezések, amelyek feloldanák az Erasmus plusz oktatási csereprogram és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési program leblokkolt finanszírozását is. Jelenleg 21, modellt váltott magyarországi egyetem van kizárva ezekből az európai együttműködésekből az irányító testületeikre jellemző összeférhetetlenség miatt. 

Johannes Hahn azt mondta: ha záros határidőn belül nem sikerül megállapodni, majd aláírni a szerződéseket az uniós támogatásokat kezelő Tempus Közalapítvány és a felsőoktatási intézmények között, akkor 

sok diák és tanár számára már idén ősztől megszűnik a részvétel lehetősége az Erasmus plusz programban.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a múlt héten még azt mondta a magyar sajtónak, hogy az idei ösztöndíjakat nem fenyegeti veszély. Szerinte azért nincs előrehaladás, mert az Európai Bizottság egy hónapja nem reagál a legfrissebb magyar javaslatokra. Hahn megerősítette, hogy valóban megkapták a magyar csomagot, de abban nincs újdonság, ezért nehéz rá válaszolni.

A késlekedésnek máris vannak vesztesei, több felsőoktatási intézmény kimaradt az EU által finanszírozott egyetemek közötti együttműködésből, a doktori, posztdoktori képzésekre szánt Marie Curie programból és a Horizont Európa keretében megvalósuló kutatási projektekből.


Nyitókép: Stephanie Lecocq/MTI/EPA

#Belföld#erasmus#navracsics tibor#jogállamiság

Címlapról ajánljuk