Belföld

Németh Zsolt szerint a magyarok is hozzájárultak ahhoz, hogy létrejött a török-svéd megállapodás a NATO-tagságról

rtl.hurtl.hu

2023. július 17. 7:23

Van okunk örülni annak, hogy sikerült tető alá hozni ezt – fogalmazott. Szerinte ugyanakkor Magyarországon nincs szükség rendkívüli parlamenti ülésre.

Sikeres csúcstalálkozót szervezett Litvánia Vilniusban, és rendkívül fontos döntések születtek – mondta az InfoRádióban Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. Szerinte 

rendkívül örvendetes, hogy a finnekkel való megállapodás után most létrejött a török–svéd megállapodás is. Ezt Magyarország egyébként, úgy vélem, szolgálta a saját megközelítésével. 

Van okunk örülni annak, hogy sikerült tető alá hozni ezt – fogalmazott, majd később még egyszer jelezte, hogy „a szoros magyar együttműködés Törökországgal igenis hozzájárult ahhoz, hogy létrejöhetett ez a megállapodás“.

Egy esetleges rendkívüli parlamenti ülésről – amelyen Svédország tagságát ratifikálhatná az Országgyűlés – azt mondta: „Én nem látom ennek szükségét. Az ezzel kapcsolatos egyeztetések most fognak megkezdődni, de fölhívnám a figyelmet arra, hogy október elsején fog összeülni a török nagy nemzetgyűlés, és az október 1-jét követő ülésszak napirendjében kiemelt prioritásként kívánja szerepeltetni a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjának a kérdését”.

Mi szeptember közepén megkezdjük a munkát

– tette hozzá. 

Nyitókép: Bruzák Noémi/MTI

#Belföld#Németh Zsolt#nato#svédország#tagság

Címlapról ajánljuk