Belföld

Novák Katalin elfogadta Zelenszkij meghívását, Kijevbe megy

rtl.hurtl.hu

2023. július 15. 14:22

Novák Katalin Kijevbe menet megáll a Kárpátalján, hogy együtt ünnepeljen a helyi magyarsággal augusztus 20-án.

Novák Katalin köztársasági elnök elfogadta az ukrán kormány meghívását, és részt vesz a Krími Platform augusztus 23-i találkozóján Kijevben – közölte a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága a Telex kérdésére. Ez egyben azt is jelenti, hogy Novák ismét találkozni fog Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

A Sándor-palota azt is közölte, hogy az államfő a kijevi út előtt ellátogat Kárpátaljára, hogy az ottani magyarsággal ünnepelje augusztus 20-át.

A Krími Platform egy nemzetközi fórum, amit Zelenszkij hívott életre. A célja, hogy Ukrajna konzultációkat folytasson és egyeztessen partnereivel a Krím félsziget orosz annektálásáról, a megszállás következményeiről, és arról, hogyan lehetne ezt a megszállást megszüntetni.

Két éve Áder János volt köztársasági elnök, míg tavaly Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium energiaellátásért és biztonságpolitikáért felelős államtitkára képviselte Magyarországot.

Novák Katalin tavaly novemberben volt az ukrán fővárosban, az államfő a „Gabonát Ukrajnából” elnevezésű rendezvényen vett részt.

 

Nyitókép: Andrij Jermak, az ukrán Elnöki Hivatal vezetője, Ingrida Simonyte litván miniszterelnök, Alexander De Croo belga miniszterelnök, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Novák Katalin magyar államfő, Mateusz Morawieczki lengyel miniszterelnök és Denys Smyhal ukrán miniszterelnök (b-j) Kijevben 2022. november 26-án. Novák Katalin Volodimir Zelenszkij meghívására érkezett az ukrán fővárosba, hogy részt vegyen a Gabonát Ukrajnából (Grain from Ukraine) humanitárius programban – Fotó: Sándor-palota / MTI

#Belföld#novák katalin#Volodimir Zelenszkij#kijev#látogatás#köztársasági elnök#meghívás

Címlapról ajánljuk