Belföld

Szijjártó szerint Brüsszel a legnagyobb támogatója az embercsempészetnek

rtl.hurtl.hu

2023. július 14. 16:33

Nem a magyar állam, amely elengedte az elfogott embercsempészeket.

Az embercsempészet legnagyobb támogatója maga Brüsszel, ugyanis a bűnözők üzleti modellje éppen az Európai Unió bevándorláspárti politikája miatt működik, ennek fényében pedig különösen hiteltelen a külföldi embercsempészek kiutasítása miatt Magyarországgal szemben megindított jogsértési eljárás – jelentette ki a külügy MTI-hez eljuttatott közleményében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető a boszniai kollégájával közös sajtótájékoztatóján a külföldi embercsempészek kiutasítása miatti európai uniós kötelezettségszegési eljárással kapcsolatban ismét elmondta, hogy „az embercsempészet legnagyobb támogatója maga Brüsszel”.

Az embercsempészet modellje azért működik, mert Brüsszel bevándorláspárti politikát hajt végre

– mondta újra Szijjártó. Úgy vélte, hogy gyorsan szétverné a bűnözők üzleti modelljét, amennyiben változtatnának, és világosan kimondanák, hogy Európába csakis legális úton lehet jönni, mindenki mást visszaküldenek. „De nem ezt teszi Brüsszel, hanem a kvóták erőltetésével meghívólevelet küldött minden migránsnak, hogy jöjjenek ide, és az embercsempészek üzleti modelljét pedig megerősítette” – mondta Szijjártó Péter.

„Ezek után teljesen elfogadhatatlan, hiteltelen és komolytalan, amit Brüsszel Magyarország kapcsán tesz az embercsempészet ügyében” – szögezte le, majd hozzátette, hogy Magyarország mintegy 650 milliárd forintot költött eddig a határok védelmére, amihez szavai szerint az Európai Unió egy százaléknyi támogatást adott.

Az embercsempészeket kiutasítjuk, mert jobb, ha kívül vannak az országon. Kiutasítjuk őket, mert nem vagyunk hajlandók a magyar emberek pénzét költeni rájuk. Főleg úgy, hogy majd utána mennek az európai bíróságokhoz, és pénzt kérnek azért, mert nem voltak itt jól ellátva

– folytatta Szijjártó, aki úgy véli „nem elég, hogy bűnöznek, nem elég, hogy egy, Brüsszel által lehetővé tett bűncselekményt követnek el, még fizessünk nekik, mert nem tartottuk őket jól a magyarországi börtönökben”.

A svédek NATO-csatlakozási kérelme kapcsán azt mondta, továbbra is támogatják a bővítést. Ezt egyébként a magyar kormány lassan egy éve hajtogatja, miközben megjelentek olyan mondatok, amelyek szerint a svédek nem tisztelik a magyarokat, ezt pedig a ratifikáció előtt mindenképp tisztázni kell. 

Nyitókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Miroslav Wlachovsky szlovák külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón Budapesten, a minisztériumban 2023. július 3-án. MTI/Balogh Zoltán

#Belföld#szijjártó péter#embercsempész#brüsszel#európai unió

Címlapról ajánljuk