Belföld

Íme egy sor eltitkolt kormányrendelet, amiket Orbán Viktorék nem vertek nagy dobra

rtl.hurtl.hu

2023. július 13. 15:00

A listából kiderül, hogy míg Brüsszellel keménykedett a kormány, egy határozatban visszalépett egy EU elleni pertől.

Egy sor nem nyilvános kormányhatározatba nézhetett bele a HVG, amelyek alapján a lap azt a következtetést vonta le, hogy „Orbánék előszeretettel titkolták el a propagandaszempontból kényelmetlen kormánydöntéseket”.

A tíz évvel ezelőtti dokumentumokból többek között kiderül, hogyan igyekeztek pénzeket elvonni egyes területekről, vagy hogy hogyan léptek vissza egy EU elleni pertől, miközben a kormány a kommunikációjában hevesen keménykedett Brüsszellel.

Íme a lista, a teljesség igénye nélkül:

  • Egy 2012 júliusi, „a nemzetközi szervezetekben való kormányzati részvétel felülvizsgálatáról szóló” határozattal a kormány kilépett 27 nemzetközi szervezetből, hogy megspórolja a tagdíjat. A kormány a Múzeumok Nemzetközi Tanácsán évi 200 ezret, az Európai Ifjúsági Tudásközponton egymilliót, az ENSZ Iparfejlesztési Szervezetén 21,1 milliót spórolt.
  • A 2010/2012-es, nem nyilvános „a gyógyszertámogatás ésszerűsítése érdekében szükséges intézkedésekről” szóló rendelet értelmében 15 milliárd forintot takarítottak meg.
  • Egy 2013-as határozattal a Magyar Államkincstár járási hivatalokba kirendelt alkalmazottait értékpapír-forgalmazási feladatokkal bízták meg.
  • Előírták a Pénzügyi Jogok Biztosának Hivatala létrehozását a 2008/2012-es, 2012 szeptemberi kormányhatározatban. Alig tíz hónappal később, 2013 októberében jelentették be, hogy a hivatalt megszüntetik.
  • 2013 januárjában az EU mellett működő brüsszeli állandó képviselet létszámát bővítették 2 fővel 115-re.
  • A következő hónapban előírták a sport tao-rendszer felülvizsgálatát a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) bevonásával.
  • Egy 2013-as döntés értelmében nagyjából egymilliárd forintban határozták meg a győri Audi-gyár természetvédelmi, Natura 2000-es területen történő bővítésének „kompenzációs összegét”.
  • A 2006/2013-as határozat a helyközi személyszállítás állami költségtérítéséről szólt, 19 milliárd forint értékben.
  • Tíz éve határozatban rendelkeztek arról, hogy visszavonnak egy 2007-es EB határozat elleni keresetet az üvegházhatású gázok kibocsátási egységének 2008-2012 közötti időszakot érintő nemzeti kiosztási terve ügyében.

A fenti határozatok technikailag nem titkosak, de nem is nyilvánosak. A lap azért fért hozzájuk, mert pert nyert a hasonló kormányhatározatok kiadása ügyében.

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

#Belföld#orbán viktor#kormány#rendelet#nyilvános#spórolás#titok

Címlapról ajánljuk