Belföld

A fideszes képviselők fele és a kerületi mezőőrség munkatársa is elutazott az önkormányzat pénzén a francia Riviérára

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 7:53

Az utazást iskolaigazgatóknak szervezték, hogy ismerkedjenek más országok oktatási rendszereivel. Jövőre Skócia az úti cél.

Kovács Péter, a XVI. kerület kormánypárti polgármestere is részt vett Nizzában az önkormányzat által szervezett tanulmányúton. 

39-en utaztak a kerület pénzén: az oktatási intézmények vezetői mellett a polgármester és helyettesei, fideszes képviselők, irodavezetők, sőt a mezőőrség munkatársa is. Az út 13 millió forintba került, írja a 24.hu.

Mint arról az RTL Híradó májusban beszámolt, Nizzába utaztatta tanulmányi kirándulásra a XVI. kerületi önkormányzat az észak-pesti tankerület vezetőjét és több általános iskola igazgatóját. A fideszes polgármester szerint évek óta hagyomány, hogy külföldi utakon ismerkednek más országok oktatási rendszerével. Egy, az RTL Híradónak nyilatkozó kerületi pedagógus szerint jobb helyre is mehetett volna az utazásra szánt pénz, például vehetne színes nyomtatót az iskoláknak az önkormányzat.

Az oktatási vezetők 4 napot töltöttek a tengerparti városban.

Egy neve elhallgatását kérő kerületi pedagógus azt mondta a Híradónak:

Ez most már nem az első eset, gyakorlatilag minden évben utaznak valahová.

Kovács Péter, a kerület fideszes polgármestere azt írta az RTL Híradónak: „évtizedes tradíció az évenkénti intézményvezetői tanulmányút”, például így ismerték meg a német vagy a spanyol oktatási rendszert is. 

A kerület országgyűlési képviselője szerint szerencsétlen dolog intézményvezetőket és tankerületi vezetőket utaztatni, amikor heti szinten tüntetnek diákok és pedagógusok az oktatás egyre romló színvonala miatt.

Egy olyan helyzetben, amikor arra kellene koncentrálni mondjuk a tankerületi vezetőknek, hogy az iskolákban dolgozó, mindnyájunk gyerekeit tanító tanároknak megemeljék, megbecsüljék őket jobban, akkor én nem gondolom, hogy helyes ilyen utakat csinálni

– szögezte le Vajda Zoltán, az MSZP képviselője.

A Híradónak nyilatkozó kerületi pedagógus azt mondta, az önkormányzat ugyan csak az oktatási intézmények épületeiért felelős, amelyeket rendben is tart, az utazásra költött pénzből adományozhatott volna oktatási eszközöket is az intézményeknek.

A kréták, a táblafilcek, mind nagyon vacak. Saját pénzünkből kell mindent beszerezni. Színes fénymásolónk nincsen, egyetlen fekete-fehér fénymásolónk és nyomtatónk van. De ha kicsit többet másolunk, már megkapjuk a magunkét. Nagyon nagy spórolásban kell lenni.

A 24.hu hangsúlyozza: a kerület polgármestere azt elmulasztotta közölni, hogy ő is részt vett az utazáson több kerületi politikus társaságában. 

A portál szerint a teljes létszámnak csupán a felét tették ki az iskolai, óvodai és bölcsődei intézményvezetők. A polgármesteren és két alpolgármesterén kívül részt vett az utazáson a szintén fideszes Antalóczy Csaba önkormányzati képviselő, valamint párttársa, Dobre Dániel. 

Mint írják: a kerületi fideszes testületi tagok fele elutazott. 

Az öt képviselőn kívül az önkormányzat négy irodavezetője is részt vett a kiránduláson, valamint a kerület aljegyzője. Meghívták továbbá a helyi kormányhivatal vezetőjét, valamint az Erzsébetligeti Színház igazgatóját is. 

A résztvevők közt volt a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat, vagyis a mezőőrség munkatársa is.

Mint írják,az önkormányzat 2022-ben több mint 10 millió forintot, 2021-ben 14 millió forintot, 2019-ben pedig több mint 8 milliót költött hasonló utakra. 2019-ben Barcelonába szerveztek intézményvezetői tanulmányutat, 2021-ben Szentpétervárra,2022-ben Portóba utaztak, 2024-ben pedig várhatóan Skóciába látogatnak majd.


Nyitókép: Egy kutya keres menedéket az Európát sújtó hőség elől Nizzában – Fotó: Eric Gaillard / Reuters

#Belföld#nizza#riviéra#tanulmányút#tankerületi vezetők#iskolaigazgató#fidesz#XVI. kerület

Címlapról ajánljuk