Belföld

Ismerős üzletemberhez köthető cégek kereshetnek az augusztus 20-i tűzijátékon is

rtl.hurtl.hu

2023. július 10. 13:14

Csak a tűzijáték nagyjából 1,4 milliárd forintba kerül, de a további ünnepi rendezvényekre beállított keretösszeg egészen mellbevágó.

Közérdekű adatigényléssel kikérte Párbeszéd-Zöldek, hogy pontosan mennyibe kerül majd az augusztus 20-i ünnepségsorozat, valamint hogy kikkel szerződött a magyar állam a feladatok ellátására. 

A kapott válaszokat Jávor Benedek, a párt politikusa ismertette Facebook-oldalan, e szerint 

  • csak a tűzijáték nagyjából 1,4 milliárd forintba kerül,
  • több mint ötször ennyit – nettó 10 milliárd forintnál is többet – terveznek elkölteni a kísérő ünnepségsorozatra.
  • A szerződők között alvállalkozóként felbukkan a Balásy Gyula-féle New Land Média, a közbeszerzéseken rendszeresen nyertes kommunikációs cég, amely a kormányzati óriásplakátokat is teríti – e cég elsöprő sikereiről korábban itt írtunk.
  • További szerződő fél a Visual Europe rendezvénytechnikai cég, amely korábban Garancsi István, a miniszterelnök „kötélbarátjának” tőkealapjához volt köthető, 2020 óta azonban ez a vállalat is a Balásyhoz köthető cégcsoporthoz tartozik.
  • Az állami rendezvényszervező eleve 50 milliárdos keretösszeget állított be az ünnepségsorozatra lehetséges büdzsének, így az sem okozna gondot, ha addig emelkednek az árak.
  • Előírták a szerződésekben, hogy a csaknem nettó 12 milliárdos teljes büdzsé legalább 70 százalékát muszáj elkölteni.

„Miközben az infláció az egekben, az embereknek fogy a pénzük, az augusztus 20-i tűzijáték elleni civil tiltakozást az aHang felületén már közel 200 ezren írták alá” – fogalmazott Jávor Benedek, aki szerint ez az ünneplés drága, környezetszennyező, ráadásul az állatokat is rettegésben tartja. 

Nyitókép: Illyés Tibor/MTI

 

#Belföld#jávor benedek#augusztus 20.#tűzijáték#Balásy Gyula

Címlapról ajánljuk