Belföld

Ruszin-Szendi Romuluszt kirúgták a Honvédségtől

rtl.hurtl.hu

2023. július 10. 16:11

A  honvéd vezérkar volt vezetőjét, Ruszin-Szendi Romuluszt eltávolították a Magyar Honvédségtől. Most kérdéses, hogy az altábornagy útja merre vezet, diplomáciai pályára léphet.

Két hónappal azután, hogy április 26-án Ruszin-Szendi Romuluszt felmentették a honvéd vezérkar éléről, az altábornagyot a honvédségtől is eltávolították, ezzel csaknem három évtizedes katonai pályája ért véget – írja a hvg.hu.

A cikk szerint Ruszin-Szendi Romulusz májusban volt 50 éves, vagyis 45 elmúlt és az előírt 25 helyett már 28 év szolgálati ideje volt, így tökéletesen megfelelt annak a januári veszélyhelyzeti kormányrendeletnek az előírásainak, amelyre hivatkozva az elmúlt fél évben már több száz másik tisztet, főtisztet kirúgtak a honvédségtől. A lap szerint Ruszin-Szendi ennek a fiatalításnak esett áldozatul.

Ruszin-Szendi Romulusz sorsa az év eleje táján eldőlt – olvasható a cikkben – vagyis már akkor arra számítottak többen is, hogy előbb-utóbb távozik. Ennek megfelelően az elmúlt fél évben már tudta azt is tervezni, mihez kezd majd.

A hvg.hu úgy tudja, az altábornagy karriertervei időközben többször is változtak. Arról is szó volt, hogy Washingtonban kap majd fontos megbízatást, de erről le kellett tennie. Volt B-terve is Ruszin-Szendinek, diplomáciai karriert tervezett, május környékén még úgy állt a helyzet, hogy egy afrikai ország magyar nagykövetségén láthat el diplomataként külszolgálatot, de ez is lekerült a napirendről

Utána felmerült, hogy Törökországba küldik, és az ankarai magyar külképviselet élére nevezik ki nagykövetnek, de még nem hallgatta meg az Országgyűlés külügyi bizottsága, ami ennek az előfeltétele lenne.

Év elején egy tartálykocsinak ütközött a honvédség egyik luxusrepülője Amerikában, ahová a Ruszin-Szendi Romuluszt vitte hivatalos útra. A 24.hu írta meg, hogy a javítás miatt a másik luxusrepülő is az Egyesült Államokba repült, hogy átvigye Ruszin-Szendi Romuluszt 800 kilométerrel arrébb:


Nyitókép: Ruszin Szendi Romulusz, a magyar honvédség parancsnoka az augusztus 20-i légi parádé főpróbájáról tartott tájékoztatón a Miniszterelnökségen 2022. augusztus 15-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#Ruszin-Szendi Romulusz#altábornagy#menesztés#távozás#magyar honvédség

Címlapról ajánljuk