Belföld

Itt az új törvény: jelentősen emelkednek a szabálysértési bírságok, van, amiért 400 ezret kell fizetni

rtl.hurtl.hu

2023. július 8. 12:49

Többet ér viszont majd egynapi elzárás.

Nagyjából 30 százalékkal emelkedtek a szabálysértésekért kiszabható bírságok – írta a Világgazdaság a jövő évi költségvetési törvény alapján. Ezt a jogszabályt az országgyűlés a július 4-i ülésnapján fogadta el.

A szabálysértési törvény több ponton is módosult, így például

a pénzbírság legalacsonyabb összege hatezerötszáz, legmagasabb összege pedig 200 ezer forintra emelkedik.

Mindez eddig ötezer forint, illetve 150 ezer forint volt, vagyis az emelés mértéke mintegy 30 százalék. A szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 300 ezer forint volt a maximum, ami 400 ezer forintra ugrik. 

A fiatalkorúakra vonatkozó szankciók is változtak. Ezalatt azokat kell érteni, akik a szabálysértés elkövetésekor a tizennegyedik életévüket betöltötték, de a tizennyolcadikat még nem. Náluk a pénzbírság legmagasabb összege 50 ezer forint, a szabálysértési elzárással is büntethető szabálysértések esetén 100 ezer forint volt. Ez módosult 65 ezer, illetve 130 ezer forintra. Nőtt a helyszíni bírság legmagasabb összege is, 25 ezer forint helyett már 32 500 forint szabható ki rájuk.

A felnőttekre vonatkozó helyszíni bírság összege korábban 50 ezer forint volt, ami hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 70 ezer forintig terjedhetett. Ezek is emelkedtek, előbbi már 65 ezer, utóbbi pedig 90 ezer forint lett. 

Ha valaki nem fizet, a bíróság szabálysértési elzárásra változtatja a bírságot, eddig 5000 forintot ért egynapi szabálysértési elzárás, ez most 6500 forintra emelkedett.


Nyitókép: Róka László/MTI

#Belföld#bírság#szabálysértés#emelés#közlekedési bírság#gyorshajtás

Címlapról ajánljuk