Belföld

Beindult az online árfigyelő rendszer: a minisztérium szerint több termék ára is csökkent

rtl.hurtl.hu

2023. július 4. 9:25

A kormány a nagy láncoknak kötelezővé tette a legalább 10 százalékos akciókat.

2023. július elsején elindult az online árfigyelő rendszer, amelyet a Gazdasági Versenyhivatal a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM)  szakmai támogatása mellett hozott létre, közölte a GFM az MTI-vel.

Mit közölték, az árfigyelő felületén az első két napban mintegy kétszázezren tájékozódtak az online rendszerbe bevont 62 termékkategóriába tartozó termékek nyilvántartott árairól.

A GFM szerint az érintett áruházláncok már több termék esetében is határozottan csökkentették áraikat.

Mint arról beszámoltunk, a kormány 20 termékcsoportban tette kötelezővé, hogy az egymilliárd forintnál nagyobb árbevételű élelmiszerláncok legalább 10 százalékos akciókat hirdessenek.

A kötelező akciózás mértéke augusztus 1-től a jelenlegi 10 százalékról 15 százalékra emelkedik, miközben a kötelező akciózást a korábban árstopos termékekre is kiterjesztik. Ezen termékek esetében a kötelező kedvezményt a beszerzési árhoz viszonyítva kell biztosítani, hetente legalább két termékfajta esetében.

Augusztus elsejétől megszűnnek az árstopok. A kormány szerint azért, mert akkorra már jelentősen csökkenni fog az infláció. Az addig árstopos termékeket pedig a beszerzési ár alatt kell árulniuk. Az egyik kereskedelmi szövetség szerint még így is áremelések várhatók az árstopok kivezetése miatt:


Nyitókép: Hegedüs Róbert / MTI

 

#Belföld#árfigyelő#árcsökkentés#áruházlánc

Címlapról ajánljuk