Belföld

Tízből nyolc magyar szerint a nő feladata a gondoskodás, a férfié pedig a pénzkeresés

rtl.hurtl.hu

2023. július 3. 16:59

Az Eurobarométer adatai szerint az unióban csak Bulgáriában gondolják többen, hogy a pénzkeresés a férfi feladata, miközben az EU-állampolgárok átlagosan mindössze 43 százaléka vélekedik így. 

Az Európai Unió kampányt indít a nemi sztereotípiák leküzdésére, melyben külön kiemelik: Magyarországon a válaszadók alig több, mint fele gondolja úgy, hogy az apáknak is el kellene mennie gyesre, ez összeurópai szinten a legalacsonyabb arány – írja a 24.hu az Eurobarométer adatai alapján.

A magyarok elsöprő, 79 százalékos többsége szerint a férfiak legfontosabb feladata a pénzkeresés, míg ugyanilyen arányban gondolják itthon, hogy a nők dolga gondoskodni a családról és az otthonról. 

Az adatok szerint csak Bulgáriában vannak többen, akik szerint a pénzkeresés a férfi feladata, miközben az uniós állampolgárok átlagosan csak 43 százaléka gondolkodik így. Sőt, a svédeknél csak minden tizedik ember állítja, hogy a férfiaknak elsősorban pénzt kell keresni.

Svédországban az apasági gyesnek is elsöprő támogatottsága van – ott a lakosság 96 százaléka áll mellette –, de még Lengyelországban is tízből nyolcan az elképzelés partján állnak. Sőt mint írják,

a magyarok 21 százaléka szerint az sem elfogadható, ha egy férfi sír, és a válaszadók 87 százaléka szerint a nők inkább érzelmi alapon döntenek.

A lap arra is emlékeztet, hogy a hatalmi pozíciókra vonatkozó nemi egyenlőségi indexen 2022-ben az utolsó helyen álltunk az Európai Unióban, Varga Judit júliusi lemondásával pedig már egyetlen nő sem lesz a magyar kormányban.

Nyitókép: Getty Images

 

#Belföld#eurobarometer#nemi szerepek#sztereotípiák#pénzkeresés#apaság#gyes

Címlapról ajánljuk