Belföld

Az Európai Bíróság nem adott helyt a Debreceni Egyetem kérelmének az Erasmus-program ügyében

rtl.hurtl.hu

2023. július 3. 8:12

Az oktatók és a diákok készülődnek, de egyelőre nem látszik, mikor lesz megegyezés.

A Népszava információi szerint az Európai Unió Bírósága (EUB) elutasította a Debreceni Egyetem ideiglenes intézkedésre vonatkozó kérelmét. Ebben azt szerették volna elérni, hogy amíg tart az ügyben indított per, az EUB függessze fel azt az uniós határozatot, amelynek értelmében letiltották az Erasmus oktatási csereprogram finanszírozását a 21 modellváltó, azaz alapítványi fenntartásba került magyar egyetemnél.

Mint az egyetem cikkünk megjelenése után közölte, a mostani elutasítás nem érinti a kereset érdemi elbírálását.

A Debreceni Egyetem azért próbált mozgolódni a témában, mert közeleg a szerződések megkötésének határideje a 2023-as Erasmus plusz pályázati felhívás keretében, de egyelőre semmi realitása nincs annak, hogy a kormány és az unió meg tudjon egyezni egymással rövid időn belül a témában.

„Július közepéig a Tempus Közalapítványnak és a támogatásra pályázó egyetemeknek alá kellene írniuk az idén nyáron lejáró pályázatokat megújító megállapodásokat, hogy a külföldre készülő diákok és oktatók az őszi tanév kezdetére már tudjanak tervezni” – írja a lap.

Az Erasmus program finanszírozása és az egyetemeket működtető alapítványi struktúra kapcsán korábban az RTL Híradója is forgatott anyagot:


Nyitókép: A Debreceni Egyetem főépülete. Fotó: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

#Belföld#oktatás#erasmus#debreceni egyetem#finanszírozás#pályázat

Címlapról ajánljuk