Belföld

Júliustól gondok lehetnek a betegek inzulinellátásában – az egészségügyi államtitkár üzent a háziorvosoknak

rtl.hurtl.hu

2023. június 29. 8:55

Feltehetően gyártási gondok állnak a háttérben.

Júliustól fennakadások lehetnek a lakosság inzulinellátásában, írja a Pénzcentrum  egy levél alapján, amelyet az egészségügyi államtitkár küldött a háziorvosoknak. 

„2023. július 1-jétől egyes humán inzulint tartalmazó készítmények elérhetősége megváltozik. Figyelemmel arra, hogy a kiadott szakorvosi javaslatok valamennyi humán inzulint tartalmazó készítményre érvényesek (függetlenül attól, hogy a javaslathoz konkrét készítmény is megjelölésre került-e), kérem, hogy a konkrét gyógyszer rendelése előtt kérjen tájékoztatást a közeli gyógyszertártól az elérhető humán inzulin készítményekről. Új szakorvosi javaslatra tehát nincs szükség, az érvényes javaslat alapján bármely gyártó készítménye rendelhető” – idézi a portál dr. Takács Péter egészségügyi államtitkár háziorvosoknak küldött levelét.

A portál megjegyzi: az államtitkár leveléből kiolvasható, hogy a készítmények felírása előtt az orvosoknak célszerű érdeklődniük a közeli gyógyszertáraktól, milyen gyógyszer elérhető. A levelet dr. Dobson Szabolcs gyógyszerész tette közzé a közösségi médiában. 

A háttérben feltehetően gyártási gondok, piaci megfontolások állnak, írja a Pénzcentrum.

Mint írják, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet termékhiány listáján jelenleg három humán inzulin hatóanyagú készítmény szerepel hiánycikként.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#inzulin#ellátás#hiány#egészségügyi államtitkár

Címlapról ajánljuk