Belföld

Megszólalt Köves Slomó: kész elengedni a Sorsok Házát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 28. 9:24

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség támogatná, ha tőlük a Páva utcai Holokauszt Emlékközpont fennhatósága alá kerülne a hányatott sorsú Sorsok Háza.

Amióta 2013-ban Schmidt Mária vezetésével, a józsefvárosi vasútállomás átépítésével megindult a Sorsok Háza projekt, szinte évente jelenik meg hír arról, hogy „jövőre megnyílik” a holokauszt-emlékhely. A 2014-re tervezett nyitás leginkább azért maradt el, mert nem sikerült konszenzusra jutni a kiállítás tartalmáról.

A kormány által szorgalmazott projektet 2021-ben vette át a Terror Háza igazgatójától Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija, aki új kiállítási koncepcióval állt elő. Köves idén januárban azt nyilatkozta a Népszavának, hogy a Sorsok Háza azért nem nyílik meg, mert nem állnak rendelkezésre a kiállítási koncepció kivitelezéshez szükséges anyagi források a covid, majd a háborús gazdasági nehézségek miatt.

A múlt héten interjút adott a Népszavának Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) új vezetője, a Páva utcai emlékközpontot működtető Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE) kuratóriumának elnöke. „Azokkal a szakemberekkel értek egyet, akik úgy gondolják, hogy Budapesten nem kell két holokausztmúzeumnak léteznie” – mondta Grósz Andor a lapnak.

Grósz Andor szerint az lenne jó megoldás, hogy ha két telephellyel működne egy intézmény:

a Páva utcai központ mutatná be továbbra is a vészkorszakot és annak következményeit, míg a Józsefvárosi pályaudvar helyén létesült Sorsok Háza jelenleg üresen álló épületegyüttesében oktatási programok valósulnának meg.

Grósz Andor javaslata szerint ezzel a Páva utcai központ fennhatósága alá kerülne a Sorsok Háza, és bár kormánydöntés erről még nincs, vannak a kormányzatban olyanok, akik nyitottak az elképzelésre.

A Népszava most megkérdezte Köves Slomót, az EMIH vezető rabbiját, hogy mi a véleménye Grósz Andor javaslatáról. Köves Slomó így felelt:

ha a kormány a koncepciót a Mazsihisz új elnöke által vezetett HDKE keretei között óhajtja megvalósítani, akkor ehhez minden támogatást meg fogunk adni.

 

Nyitó galéria: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#sorsok háza#holokauszt#józsefváros#köves slomó#Grósz Andor

Címlapról ajánljuk