Belföld

A kormány megemeli a diákhitel kamatát

rtl.hurtl.hu

2023. június 23. 6:25

Jelentősen.

A lakossági jelzálogkölcsönökre és a kkv-s hitelekre vonatkozó kamatstopot követően tavaly decemberben a kormány a diákhitelre is kamatsapkát húzott, írja a Bank360. A szabad felhasználású, Diákhitel1 konstrukciót kamatát rögzítette 2023. június 30-ig az akkor érvényes, 4,99 százalékos szinten. A kormány úgy számolt, hogy az intézkedés nélkül januártól 10 százalék körüli kamatot kellett volna fizetnie a diákoknak.

Megjegyzik: a Diák Hitel 2, amely a képzések költségeinek a fedezésére vehető fel, továbbra is kamatmentes maradt.

A kormány a csütörtök este közzétett rendeletében ezt a 4,99 százalékos kamatot emelte meg júliustól jelentősen, 7,99 százalékra. Ez az érték 2023. december 31-ig lesz érvényes. A szabad felhasználású diákhitel kamata 2022. július 1-től emelkedett 1,99 százalékról 4,99 százalékra. Ezt fixálta be decemberben fél évre a kormány, amely azonban most már nem volt ilyen bőkezű. A Diákhitel Központ oldalán a Gazdaságfejlesztési Minisztériumra hivatkozva azt közlik viszont, hogy a jelenlegi szabályok szerint egyébként 14 százalékra kellett volna emelni a kamatot az aktuális referenciamutatók alapján.

Rekordnagyságban nőtt a diákok adóssága a járvány alatt. 42 ezren, három és félszer annyian vettek fel tavaly diákhitelt, mint tavalyelőtt az állami Diákhitel Központ szerint:


Nyitókép: A Diákhitel Központ Zrt. felirata a Residence 1 irodaházon, a II. kerületi Kacsa utca 15-23-ban. Fotó: Róka László / MTVA

#Belföld#diákhitel#magyar kormány#kamatemelés

Címlapról ajánljuk