Belföld

Túl drága volt, ezért nem kötöttek biztosítást a tűzoltókra – a BM saját hatáskörben oldaná meg a kármérséklést

rtl.hurtl.hu

2023. június 16. 6:36

Háromszáz millióval kellett volna többet fizetni, de nem volt rá költségvetési fedezet.

A Belügyminisztérium azt ígéri, hogy baleset esetén saját hatáskörben gondoskodik a korábban biztosított alkalmazottak kártérítéséről – derült ki a tárca közleményéből. 

Azt írták, hogy káresemények esetén

az elmúlt évek biztosítási díjaival megegyező összeget fizetnek majd ki.

Csütörtökön derült ki, hogy a tűzoltók, a rendőrök és a börtönőrök is biztosítás nélkül maradtak, mert a Belügyminisztérium nem kötött általános szerződést egyik társasággal sem. A tárca ezt most azzal indokolta, hogy túl drágák voltak az ajánlatok.

A közbeszerzést ugyanis kiírták, de a korábbi értékekhez képest csak 300 millió forinttal drágábban tudtak volna szerződni, erre pedig nem volt költségvetési fedezet. „A biztosítótársaságok a változatlan létszámadatok és kártérítési díjtételek ellenére radikális, többszörös szolgáltatási díjemelkedést tartalmazó ajánlatot adtak” – fogalmazott a minisztérium. A legkedvezőbb ajánlat 445,8 millió forint volt egy évre, a korábbi 122 millió forint helyett. 

A korábbi szerződés egyébként nem volt túl bőkezű, a Magyar Hang még 2021-ben szedte össze, hogy mennyit térített a biztosító baleset vagy sérülés esetén.

A Belügyminisztérium azt ígéri, hogy a káreseményekre vonatkozó belső szabályozás visszamenőleges hatállyal lesz érvényes április 12-től, így azokat a dolgozókat sem éri hátrány, akiket abban az átmeneti időszakban éri a káresemény, amikor már lejárt a szerződés a biztosítóval, de még nem készült el az új feltételrendszer. 


Nyitókép: Esteban Paredes Drake/MTI/EPA-EFE

#Belföld#belügyminisztérium#biztosítás#tűzoltók

Címlapról ajánljuk