Belföld

Katonanőt verhettek meg egy hadgyakorlaton, egy másik súlyosan megsérült

rtl.hurtl.hu

2023. június 15. 20:51

Egy szolnoki kiképzésen egy katonanőt mellkason rúgtak, míg egy másiknak a lába tört el.

Nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség egy tavaly őszi szolnoki kiképzés miatt, ahol két katonanő is sérüléseket szenvedett – írja a Szabad Európa.

A Magyar Honvédség 86. Szolnok Helikopterdandárnál tartottak tavaly október végén tömegkezelési felkészítést. A Szabad Európa információi szerint a kiképzésen az egyik női katona, egy őrmester szóvá tette feljebbvalójának, egy törzszászlósnak, hogy a védőfelszerléshez tartozó melltartó nem megfelelő minőségű, hiányzik belőle egy fontos betét, amely éppen a mellkast érő ütések erejét hivatott tompítani.

A lap szerint a törzszászlós ezután az őrmestert kérte számon, hogy miért kifogásolja a felszerelés minőségét, majd bemutatta, hogy szerinte nincs semmi probléma és a nála lévő gumibottal többször mellbe ütötte beosztottját, majd bakanccsal hasba is rúgta.

Ugyanezen a kiképzésen egy másik katonanő tisztázatlan körülmények között olyan lábsérülést szenvedett, hogy kórházba került és kétszer is meg kellett műteni.

A Szabad Európa szerint volt egy harmadik eset is. Ott egy jogász tiszt szexuális zaklatás miatt jelentette fel parancsnokát. A portál szerint a honvédség nem foglalkozott érdemben az ügyekkel, helyette az aktuális teljesítményértékelésen mindegyiküket lepontozták, és arra próbálták meg rávenni őket, hogy álljanak el a jogorvoslattól.

A kiképzés ügyében a lap szerint most elkezdett nyomozni a Központi Nyomozó Főügyészség.

Nyitókép (illusztráció): MTI/Kovács Tamás

#Belföld#katonanő#magyar honvédség#szolnok#kiképzés#szexuális zaklatás

Címlapról ajánljuk