Belföld

Rendeletet és szerződést írtak át, két évet csúszik és jelentősen drágul a Citadella felújítása

rtl.hurtl.hu

2023. június 14. 7:32

Márciusban úgy módosították a szerződést, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető ZÁÉV és a Garancsi István Market Zrt.-je több pénzt kaphasson.

A Népszava azt írja, hogy 2025 végéig hosszabbították meg a Citadella építésének közterület-foglalási engedélyét, az eredeti befejezési dátum 2023 ősze lett volna. A lap szerint a projekt a csúszással alaposan megdrágulhat az infláció miatt.

Ennek érdekében szerződést- és rendeletet is módosítottak, 

a múlt héten átírták a Citadella átépítésével kapcsolatos rendelkezéseket: a közterület-foglalás végét 2025. december 31-ig kitolták, tehát a projekt legalább két évet csúszik.

A lap szerint ez azért fontos, mert már márciusban úgy módosították a szerződést, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető ZÁÉV és Garancsi István Market Zrt.-je  több pénzt kaphasson, amennyiben csúszik a befejezés dátuma. Ez úgy lehetséges, hogy a szerződésben szereplő költséget minden évben automatikusan az éves inflációhoz igazítják. (Arról, hogy a NER-hez és Mészáros Lőrinchez köthető cégek – például a két fenti vállalat – hogyan hódítottak teret és váltak enyhén szólva uralkodóvá az építőiparban az elmúlt években, érdemes megnézni a G7 hipnotikus mozgó grafikonját.)

A lap szerint ez 14,9 milliárd forintot jelent, az pedig már csak hab a tortán, hogy egy januári rendelkezés miatt azok a cégek, amelyek építési közbeszerzést nyertek, új eljárás kiírása nélkül beépíthetik az áraikba az anyagárak emelkedését, mindezt a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva. 

Nyitókép: MTI / Szigetváry Zsolt

#Belföld#citadella#építés#szerződés#rendelet

Címlapról ajánljuk