Belföld

Nem mentek el a Fidesz képviselői a Pegasus-jelentés európai parlamenti vitájára

rtl.hurtl.hu

2023. június 14. 21:19

A kémszoftverekről szóló javaslatcsomagról csütörtökön szavaznak majd az Európai Parlamentben, az üggyel pedig az Európai Bizottság foglalkozhat tovább.

Az Európai Parlament elé került az a javaslatcsomag, amely korlátozná a Pegasus és más kémszoftverek európai használatát. Szerdán tartottak vitát a strasbourgi plenáris ülésen a jelentésről, ami szerint több uniós tagállam, köztük Magyarország kormánya is megsértette az emberi jogokat a kémprogram bevetésével újságírók, üzletemberek és politikusok ellen – írta a Telex.

A javaslatcsomagról csütörtökön szavaznak majd az Európai Parlamentben, az üggyel pedig az Európai Bizottság foglalkozhat tovább. Igaz, a megfigyelésekkel kapcsolatos valódi kompetencia továbbra is a tagállamok kezében marad.

A Fidesz képviselői nem mentek el a Pegasus-jelentés európai parlamenti vitájára.

Ott volt viszont Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa, aki azt mondta, hogy 

a tagállamoknak meg kell védeniük állampolgáraikat az állami szereplők által végzett jogtalan megfigyeléstől, a jogtalan megfigyelés sehol sem elfogadható.

Hozzátette: a megfigyelésre vonatkozó nemzeti jogszabályoknak mindig meg kell felelniük a nemzetközi emberi jogi normáknak.

Az uniós biztos kijelentette: biztosítani kell, hogy a kémszoftverek jogtalan használata esetén az érintettek élni tudjanak az adataik védelmére vonatkozó szabályokban lefektetett jogaikkal, azaz jogorvoslati lehetőséget kell szavatolni számukra.

Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője felszólalásában azt mondta, 

Magyarországon az Orbán-kormány a kémszoftverek használatának ügyében is azt bizonyította, hogy képtelen a jogállami normák szerint dolgozni. 

Véleménye szerint ennek eredménye az, hogy nem érkezett uniós támogatás Magyarországra, ezzel szemben az infláció európai összehasonlításban is kiemelkedően nőtt, az élelmiszerek drágulása pedig négyszerese az európai átlagnak. A kormány célba veszi a maradék független sajtót és kémszoftverek segítségével hallgatja le és félemlíti meg a magyar újságírókat és üzletembereket – tette hozzá a DK politikusa.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom EP-képviselője felszólalásában azt mondta, 

európai kormányok katonai szoftvereket használnak újságírók lehallgatására, miniszterek kordonozzák el magukat és nem hajlandóak kritikus kérdésekre válaszolni.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a munkájukat végző újságírókat lehallgatják, magánlevelezésüket és életük legbelsőbb pillanatait ábrázoló fotóikat pedig közzé teszik. Közös fellépésre és egyértelmű szabályokra van szükség a demokrácia megvédése érdekében - tette hozzá a politikus.

Nyitókép: Julien Warnand/MTI/EPA

#Belföld#pegazus-ügy#európai parlament#vita

Címlapról ajánljuk