Belföld

Megint nem kapja meg a főváros a kormánytól az atlétikai stadionért cserébe az egészségügy fejlesztésére ígért 10 milliárd forintot

rtl.hurtl.hu

2023. június 13. 11:21

Hiába a megállapodás, nem érkezik a pénz a fővárosnak. 

A kormány és Budapest vezetése még 2019 végén állapodott meg arról, hogy a főváros támogatja az idei atlétikai világbajnokság megrendezését, cserébe a kormány összesen 50 milliárd forinttal egészíti ki a budapesti egészségügy fejlesztésére indított Egészséges Budapest Programot.

A megállapodás szerint évente tízmilliárd forintot kellene adni a kormánynak a fővárosi programra, de jövő évi költségvetési törvény tervezete szerint csak 8,7 milliárd forintot szán arra – írta a Népszava. Havasi Gábor, a fővárosi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka a lapnak elmondta, hogy még abból a 8,7 milliárd forintból sem kapnak meg az önkormányzatok, mert azt várhatóan a Budapesten található állami intézményekre költik el. Ráadásul a kormány már rögtön a megállapodás aláírása után összesen 10 milliárd forint egészségügyi fejlesztésre megítélt támogatást vont el három kerülettől.

A kormány eddig összesen 23,4 milliárdot adott oda az ígért 50 milliárdból, miközben időarányosan 2022 végén már 30 milliárdnál kellett volna tartani, az idei összegről pedig még tárgyalás sincs – írta a Népszava. 

Ahogy arról az RTL Híradó januárban beszámolt, 2022-ben sem kapta meg a főváros a kormánytól az egészségügy fejlesztésére szánt 10 milliárd forintot.


Nyitókép: RTL Híradó

 

#Belföld#kormány#budapest#főváros#egészséges budapest program#atlétikai világbajnokság

Címlapról ajánljuk