Belföld

Másodszor is bűnösnek találta a bíróság Donáth Lászlót szeméremsértés és testi sértés vétségében

rtl.hurtl.hu

2023. június 12. 13:47

Meg kellett ismételni az elsőfokú eljárást.

Kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett szeméremsértés és testi sértés vétségében bűnösnek találta a bíróság Donáth Lászlót. Az ítélet szerint 1 millió forint pénzbüntetést kell fizetnie, ellenkező esetben fogházba kerül. A volt MSZP-s politikusnak további 172 ezer forint bűnügyi költséget is meg kell fizetnie, írja a Blikk.

A lap emlékeztet rá: 2021. októberében Donáthot a II. és III. Kerületi Bíróság becsületsértés vétségében mondta ki bűnösnek és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A folytatólagosan elkövetett szeméremsértésben indult büntetőeljárást ugyanakkor megszüntették. A Fővárosi Törvényszék azonban tavaly szeptemberben az elsőfokú döntést hatályon kívül helyezte és a bíróságot új eljárásra kötelezte.

A vádirat szerint Donáth a vezetői pozíciójával és hatalmi helyzetével visszaélve a sértettet munkavégzés közben több alkalommal akarata ellenére testszerte megérintette, szexuális tartalmú ajánlatokat tett neki. Bár a sértett minden alkalommal visszautasította a vádlott közeledését, a történtekről – a legutolsó esetet kivéve – nem tett említést az intézményvezetőnek, mert – a vádlott vezető pozíciója miatt – féltette az állását, írja a lap.

A vád szerint a bizonyítási eljárás során sikerült megállapítani, hogy Donáth László egy konfliktus során felindultságból, szemből, kis erővel megszorította a sértett nő nyakát. 

Donáth ügyvédje szerint dorgálás, dühkitörés valóban volt, de a vádlott a sértett vállát fogta meg csupán.

Nyitókép: Donáth László evangélikus lelkész, volt parlamenti képviselő felszólal a civilek Szabadság téri demonstrációján, 2014. október 3-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI 

#Belföld#Donáth László#szeméremsértés#mszp

Címlapról ajánljuk