Belföld

Orbán Viktor: Megindítjuk a magyar nyelv tanítását Türkmenisztánban

rtl.hurtl.hu

2023. június 9. 12:06

A miniszterelnök Asgabatban arról is beszélt: szükség van arra, hogy Közép-Ázsiából energia érkezzen Európába.

„A klasszikus, kelet-nyugati energiaszállítási és ellátási útvonalak megszakadtak, ezért új útvonalakat és új partnereket kell keresnünk. A mostani helyzet felértékeli az egész közép-ázsiai térséget, és jó esély van arra, hogy ez a térség legyen a híd Kelet és Nyugat között” – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a türkmenisztáni Asgabatban pénteken sajtónyilatkozatában.

A kormányfő szerint 

szükségünk van arra, hogy Közép-Ázsiából energia érkezzen Európába, 

és ehhez új forrásokra, új útvonalakra, új infrastruktúrára van szükség. Európának és Magyarországnak Türkmenisztán nagyszerű partnere lehet ebben – mondta. Hozzátette: a mi energiaellátásunk diverzifikálásához önök jelentősen hozzá tudnak járulni.

A miniszterelnök ugyanakkor úgy vélte, ez nem lesz egyszerű, mert bonyolult infrastrukturális és szállítási kérdéseket kell megoldani, amelyek kívül esnek a két ország hatáskörén. „Érdekeltek vagyunk ezért a Kaszpi-tenger körüli nyitott kérdések” mihamarabbi rendezésében – jegyezte meg. 

Orbán Viktor azt mondta, hogy „ösztönözzük az Európai Unió intézményeit, sürgetjük őket”, hogy az EU léptesse hatályba a 25 évvel ezelőtt aláírt partnerségi és együttműködési megállapodást Türkmenisztánnal. 

A kormányfő arról is beszélt, hogy a türkmenisztáni gyógyszerellátásában Magyarország oroszlánrészt vállal, továbbá tárgyalások után lehetőség nyílik az energetikai együttműködés mellett a vízipari együttműködésre is, és megállapodtak abban, hogy mindkét fél az együttműködés újabb és újabb gazdasági területeit fogja javasolni.

Arra is kitért, hogy 

a tervek szerint megindítjuk a magyar nyelv tanítását Türkmenisztánban, 

és azt is szeretnénk, ha a két ország között „a történelmi rokonságnak megfelelő erősségű és mélységű politikai és gazdasági kapcsolatok” jönnének létre.

Nyitókép: Fischer Zoltán/MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

#Belföld#orbán viktor#Türkmenisztán#gáz#oktatás#együttműködés

Címlapról ajánljuk