Belföld

Nem hatotta meg a kormányt az Ének az esőben, nem újítják fel a békásmegyeri elitgimnáziumot, ahova most újra beesik az eső

Kovács IstvánKovács István

2023. június 8. 17:10

Hat éve ígérik azt az iskolafelújítást, amit Lázár János tárcája parkolópályára tett. Azóta a Veres Péter Gimnázium beázott, leszakadt a plafon egy tekintélyes darabja, a diákok pedig nemrég flashmobban hívták fel a figyelmet a problémára. Az iskola nemrég kapott 90 millió forintot tetőfelújításra és álmennyezetre, a munka el is készült, de a júniusi esők miatt csütörtökre megint beázott az épület.

Hiába hívták fel az iskola tanulói a tarthatatlan állapotokra a figyelmet flashmobbal, a kormány nem ad pénzt a békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felújítására – derült ki abból a dokumentumból, amit Csepreghy Nándor miniszterhelyettes a DK-s Vadai Ágnes képviselő írásbeli kérdésére adott válaszához csatolt.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára a listája szerint 270 beruházást függesztett fel 2022 májusától idén június 6-ig.

Miközben a felcsúti hattyú alakú híd és az üvegfalú étterem kivitelezését nem érinti a pénzcsap elzására, a felsorolásban rögtön a második helyen szerepel a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium felújítása. 

Az iskola május közepén azzal került a hírekbe, hogy a nagy esőzések miatt leszakadt a plafon egy darabja, majd azzal, hogy az a tanulók flashmobot tartottak, hogy az illetékesek végre odafigyeljenek az iskola állapotára. Ennek részeként a tanulók esernyővel táncoltak a Singin' in the Rainre és az It's Raining Manre – a videók eredeti helyükről már lekerültek a Facebookon, de még meg lehet találni őket a közösségi oldalakon.

Nem hatotta meg a kormányt az Ének az esőben, nem újítják fel a beázó békásmegyeri elitgimnáziumot
Facebook

A jelek szerint a kormányt, illetve Lázár János tárcáját nem hatotta meg a produkció, az ország egyik legjobb gimnáziumának a felújítása továbbra is felfüggesztett maradt. Igaz,

kapott az iskola a fenntartó Észak-Budapesti Tankerületi Központtól 90 millió forintot, ami a tető kritikus állapotban lévő részeinek szigetelésére, valamint a beázott tantermek, könyvtár és folyosók álmennyezetének cseréjére volt elég.

Legalábbis ezt írta az iskola igazgatója, Székely György az igazgatói pályázatában, amit az iskola honlapjára töltöttek fel (Székelyt kerestük, de azt a választ kaptuk az intézménytől, hogy jelenleg külső helyszínen érettségiztet). 

Nem hatotta meg a kormányt az Ének az esőben, nem újítják fel a beázó békásmegyeri elitgimnáziumot
Leszakadt plafon a Veres Péter Gimnáiumban május közepén. Fotó: Szabó Tímea/Facebook.

Úgy látszik nem volt elég ez a pénz, mert az elmúlt napok esőzései ismét kifogtak a régi építményen, és az ismét beázott. Szabó Tímea, a Párbeszéd – ZÖLDEK frakcióvezetője és a körzet országgyűlési képviselője a Facebookon azt írta csütörtökön, hogy most az ebédlőbe és a lépcsőházba jutott el a csapadék.

Az iskola felújítása már régóta esedékes, Szabó az rtl.hu kérdésére azt mondta, hogy amikor ő ott tanult, már akkor sem volt jó állapotban az épület. Mindenesetre a felújítást 2017 novemberében ígérte meg a kormány, amikor bejelentették, hogy elindítják az iskolafejlesztési program második ütemét. A 2018-as választás kampánya előtti ígéretben külön kiemelték az óbudai gimnázium felújítását, a gödi iskolafejlesztést és a felcsúti Endresz György Általános Iskola új okosépületét is. 

Ebből a háromból csak a felcsúti valósult meg, a gödi fejlesztés ugyanúgy parkolópályára került, mint a békásmegyeri. 

Igaz, a miniszterelnök szülőfalujában mertek nagyot álmodni, 1900 lakosra építettek egy 600 fősre tervezett intézményt.

Csepreghy tavaly ősszel azt mondta, hogy 2100 milliárd forint értékben kell felfüggeszteni már tervezett munkálatokat, de ezeket 2025–2026-ban a tervek szerint újraindítják. Nagy kérdés, hogy addig mi lesz a Veres Péter Gimnáziummal, mert az elmúlt időszakban a beázások szaporodnak.

Szabó Tímea írásbeli kérdést intézett az ügyben Pintér Sándor belügyminiszterhez, amire Rétvári Bence államtitkár válaszolt. 

A májusi esőzések miatt az egyik tanteremben előállt helyzetet követően az álmennyezet javítása megtörtént, a tetőkarbantartási munkálatok május 30-ával befejeződtek. Az érintett tanteremben a nevelői, oktatói munka zavartalanul folyik 

– olvasható a válaszban.

Szabó Tímea szerint „akkor most jöhet az ebédlő és a lépcsőház, vagy neadjisten végre a kormány felújítja az egész épületet, vagy esetleg megvárja, amíg a gyerekekre vagy a tanárokra szakad rá a mennyezet?”

Egy korábbi kérdésére Rétvári úgy válaszolt, hogy az 

iskola működtetése zavartalanságának biztosításához elkerülhetetlenné vált egy nagyobb volumenű karbantartás.


Szabó úgy véli, a fenti válasz alapján a kormány pontosan tudja, hogy a Veres Péterben nem biztosított a „zavartalan működés”, mégis inkább veszélyezteti az ott tanulók és dolgozók biztonságát, mintsem átcsoportosítson forrásokat.

A Párbeszéd képviselője szerint érthetetlen, hogy amikor Varga Mihály pénzügyminiszter volt a körzet országgyűlési képviselője, illetve amikor a kerület 13 évig fideszes vezetésű volt, nem sikerült kilobbizni az iskola felújítását. Szabó azt is nehezményezte, hogy a kormány kastélyfelújításokra talált forrást, de az oktatásra nem.

A gimnázium felújítása egyébként 11 milliárd forintba kerülne, a honlapjukon az szerepel a felújítás fül alatt, hogy átmenetileg elhalasztva, mellette pedig a tervek arra vonatkozóan, hogy 2022 nyara és 2024 szeptember elseje között hogyan tervezték a tanítást. Beázások és plafonleszakadások nem szerepeltek ezek között.

Kérdéseinkkel kerestük az Építési és Közlekedési Minisztériumot és az iskola fenntartóját, az Észak-Budapesti Tankerületi Központot is. Egyelőre még nem válaszoltak.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#veres péter gimnázium#Békásmegyer#óbuda#szabó tímea#beázás#ma#rétvári bence#belügyminisztérium#építési és közlekedési minisztérium#felújítás#felcsút

Címlapról ajánljuk