Menekültválság: felturbózott adatokat közöl a rendőrség az Ukrajnából érkezők számárólAz ukrajnai menekülthelyzettel kapcsolatban reggelente közzétett adatokba beleszámolják a visszatérő kishatárforgalmat is, amit ha levonnának, akkor töredékére csökkenne a tényleges menekültek száma.
Belföld

Menekültválság: felturbózott adatokat közöl a rendőrség az Ukrajnából érkezők számáról

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 8. 7:52

Az ukrajnai menekülthelyzettel kapcsolatban reggelente közzétett adatokba beleszámolják a visszatérő kishatárforgalmat is, amit ha levonnának, akkor töredékére csökkenne a tényleges menekültek száma.

Félrevezető adatokat közöl reggelente az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) az MTI-vel, amikor az ukrajnai menekülthelyzettel kapcsolatban beszámolnak a keleti határokon bejövő forgalomról – írja a 24.hu.

Az Országos Rendőr-főkapitányság minden nap közleményt ad ki a police.hu-n és az Országos Sajtószolgálat rendszerén keresztül, amit aztán az Magyar Távirati Iroda (MTI) leközöl. Június 8-án, csütörtökön például azt írta az ORFK, hogy 

Magyarország területére 2023. június 7-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5921 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5264 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A közlemény ezután megemlíti, hogy „a beléptetettek közül a rendőrség 46 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.”

Az MTI által közölt napi statisztikák alapján aztán sorra, rutinszerűen születnek olyan cikkek a magyar sajtóban, amik címei drámai menekülthullámmal riogatnak, azt a látszatot keltve, mintha a háború kezdete után lassan másfél évvel még mindig a kezdeti szinten lenne a menekültválság:

Ez azt jelenti, hogy például a szerdán az Ukrajna és Románia felől Magyarországra belépő 5921+5264 főben benne vannak például a bevásárlóturisták, piacozók is – akik rendszerint még aznap vissza is térnek a határon túli településekre, ahol laknak.

A 24.hu forrásai szerint így a napi határátkelő-forgalom két iránya a hazatérőkkel jóformán kiegyenlítődik. A rendőrség a 24.hu-nak arra nem válaszolt, hogy miképp néznének ki a számok, ha az összesítésből levonnák az Ukrajnába még aznap visszatérők számát.

Mindenesetre a tényleges menekültszámot a bruttó határátlépők számánál jobban megközelíti az ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolás kiállításáról szóló adat, ami például szerdán nagyságrendekkel alacsonyabb volt: mindössze 46.

Ha megnézzük a rendőrség oldalán közölt grafikonokat, már a 2022. márciusi ukrajnai oszlopsorokból is kitűnik, hogy a háború kitörésekor megnövekedett határforgalom pár hét alatt visszaállt a szokásos napi ötezer körüli értékre és azóta is ott stagnál:

Menekültválság: felturbózott adatokat közöl a rendőrség az Ukrajnából érkezők számáról
2022. márciusi határforgalom – Forrás. police.hu
Menekültválság: felturbózott adatokat közöl a rendőrség az Ukrajnából érkezők számáról
2022. áprilisi határforgalom – Forrás. police.hu
Menekültválság: felturbózott adatokat közöl a rendőrség az Ukrajnából érkezők számáról
Egy évvel későbbi, 2023. áprilisi határforgalom – Forrás. police.hu


Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

#Belföld#orosz-ukrán háború#ukrajna#Országos Rendőr-főkapitányság#határforgalom#menekültek#menekültválság

Címlapról ajánljuk