Belföld

Fejenként 7,5 millió forintot fizethetnek majd az EU-tagállamok minden be nem fogadott menekült után

rtl.hurtl.hu

2023. június 7. 21:56

Kötelező áthelyezés nem lenne, de a kimaradó országoknak fizetniük kellene.

A menedékkérők befogadását megtagadó EU-országoknak menekültenként 20 ezer eurót (7,5 millió forintot) kellene fizetniük, ha elfogadják azt a javaslatot, amelyről Luxembourgban vitáznak az Európai Unió tagállamok belügyminiszterei – írta a Guardian

Az ötlet célja, hogy enyhítsék a frontországokra, köztük Olaszországra és Görögországra nehezedő nyomást. 

Egy másik, 100 ezer menekült elosztásáról szóló javaslat is napirendre kerülhet, ez azonban szintén vitatott, az EU határain lévő országok vezetői ugyanis – így például a lengyel és a magyar kormány – „nehezen tudnák ezt eladni a szavazóknak.” Éppen ezért egy, az ügyre rálátó diplomata azt mondta, hogy Brüsszel teknősbéka taktikát választott, és csak óvatosan és lassan próbál megegyezni a javaslatokról. 

Lengyelország mindenesetre már közölte, hogy nem támogatja a kötelező áthelyezési programot, a tagállam szerint ugyanis ezzel nem lehet megoldani a problémákat. 

A lényeg az, hogy nincs kötelező áthelyezés

– állította több diplomata is. A javaslat szerint ugyanis a „kötelező szolidaritás” bevezetése lenne a középpontban, és figyelembe vészik a befogadó országok képességeit is. Írországot például lakhatási válság sújtja, míg Lengyelország most fogadott be 1 millió ukrán menekültet. 

Azoknak az országoknak, amelyek nem vesznek részt a programban, be kell fizetniük a fejenkénti 20 ezer eurós összeget egy központi alapba, amelyet aztán a befogadó országoknak adnak. 

Nyitókép: Rosta Tibor/MTI

#Belföld#menekült#európai unió#kvóta#bevándorlás

Címlapról ajánljuk