Belföld

A magyarok mintegy fele szerint romlott az életszínvonala

rtl.hurtl.hu

2023. június 6. 13:55

A kormány intézkedéseivel pedig 64 százalék nem elégedett.

Az európai polgárok a demokráciát tartják a legfőbb védendő értéknek: 37 százalékuk a demokrácia, 28 százalékuk az emberi jogok, 27 százalékuk pedig a szólás- és gondolatszabadság védelmét jelölte meg az Európai Parlament legfontosabb feladataként – derült ki az Eurobarometer közvélemény-kutatásából, amelyet a hvg.hu ismertetett.

Magyarország esetén a leginkább védendő értékként szintén a demokráciát (39 százalék), az emberi jogokat (34 százalék), és harmadikként a jogállamiságot jelölték meg (25 százalék) védendő értékként. A nemzeti identitások és kultúrák, a nemzeti kisebbségek, valamint a társadalmon belüli különböző csoportok védelmét a magyarok jelentősen fontosabbnak tartják az unióban mért átlagnál.

Ukrajna megsegítése az az uniós lépés, amellyel messze a legelégedettebbek a polgárok: 69 százalékuk nyilatkozott erről elismerően. Magyarországon valamivel kevesebb, 64 százalék ez az adat. 

A válaszadók fele ítéli meg úgy, hogy romlott az életszínvonala, és ebben a tekintetben a jövő évben sem vár javulást. 

Közel kétharmad (65 százalék) nincs megelégedve azzal, ahogyan országa kezeli a megélhetési válságot, 57 százalékuk pedig elégtelennek tartja az EU enyhítő intézkedéseit.

Magyarországon 47 százalék ítéli meg úgy, hogy romlott az életszínvonala, és a jövő évben sem vár javulást. A magyarok 64 százaléka nem elégedett a nemzeti, és 54 százalék az uniós intézkedésekkel a megélhetési válság kezelése tekintetében.

Uniós összevetésben Magyarországon viszonylag alacsony, 55 százalék azok aránya, akik szerint jó irányba mennek a dolgok, nálunk csak a horvátok, a románok, a lengyelek és a portugálok pesszimistábbak. Ezzel párhuzamosan a magyar válaszadók jelentős része, 34 százalék szerint haladnak rossz irányba az események.

Nyitókép: Balogh Zoltán/MTI

#Belföld#statisztika#európai unió#felmérés#közvélemény-kutatás

Címlapról ajánljuk