Belföld

Megszólalt a Szent János Kórház: Informatikai hiba miatt kellett a szokásosnál több gyereket ellátni vasárnap

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 5. 18:22

Reagált az Észak-budai Szent János Centrumkórház dr. Kőnig Róbert gyermeksebész posztjára, amiben arról írt, hogy gyermeksebészet és gyermektraumatológiai ügyeletesként egyedül maradtak vasárnap Észak- és Közép-Magyarország területére.

Vasárnap délutántól egész Észak- és Közép-Magyarország gyermeksebészeti és gyermektraumatológiai ügyeletét a János-kórház látta el, derült ki dr. Kőnig Róbert gyermeksebész Facebookon megosztott posztjából, amiről az rtl.hu is beszámolt hétfőn.

Kőnig Róbert arról írt, az ügyelet 24 órája alatt összesen 163 gyereket láttak el. Az orvos egy második posztban azt írta, hogy sok szülő nagyon rosszul tűrte a kialakult helyzetet, a szokásosnál nagyobb betegforgalom miatt megnövekedett várakozási időt: 

voltak akik sértegették, fenyegették az orvosokat, sőt, volt, hogy rájuk is törték az ajtót.


A történtek okainak tisztázása érdekében tájékoztatást kértünk a Belügyminisztériumtól, kérdéseinkre az Észak-budai Szent János Centrumkórháztól kaptunk választ.

Tájékoztatásuk szerint vasárnap reggel 8 órától hétfő reggel 8 óráig az Észak-budai Szent János Centrumkórház és a Manninger Jenő Országos Baleseti Központ volt a felelős a gyermeksebészeti és gyermek traumatológiai ügyelet ellátásáért.

A gondot az okozta, hogy 

egy informatikai hiba miatt vasárnap 17 óra 20 perctől 22 óra 6 percig a Manninger Jenő Országos Baleseti Központ nem tudta ellátni az ügyeletet. 

Ez idő alatt az Országos Mentőszolgálat a baleseti helyett a János-kórházba vitte az ellátásra szoruló gyerekeket – összesen huszonkettőt.

Az ügyben vizsgálat nem indul, hiszen a kórházi ellátók esetében máskor is előfordul olyan előre nem látható esemény, aminek következtében az ellátás átmenetileg átszervezésre kerül 

– közölte a János-kórház, hozzátéve, hogy

kollégáink kitartóan helytálltak, a megnövekedett esetszámok ellenére az összes gyermeket ellátták.

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Balaton József

#Belföld#gyermekorvos#gyermeksebész#klinika#szent jános kórház

Címlapról ajánljuk