Belföld

Bencsik András szerint a magyar katonák a rossz oldalon állnak Koszovóban

rtl.hurtl.hu

2023. június 5. 7:20

A Demokrata főszerkesztője kijelentette, hogy sajnálja a katonákat, mivel csak parancsot teljesítenek. Szerinte kényszerből Magyarország egy rossz ügy mellé állt oda, mivel „az erősebb hatalom” belesodorta. 

„Azt kell mondanunk, hogy a magyar katonák jelen pillanatban a rossz oldalon állnak” – közölte Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője a Hír TV Sajtóklub című műsorában, amikor szóba kerültek a koszovói zavargások.

Mint arról a Híradó is beszámolt, továbbra is feszült a helyzet Koszovóban, ahol a múlt heti zavargásokban békefenntartó katonák is megsérültek, köztük 27 magyar katona. A szerb kisebbség és az albán többség közötti viszonylagos nyugalmat az ENSZ K-For katonái biztosítják.


A koszovói Zvecan település polgármesteri hivatalánál összegyűlt tömeg a korábbi választás eredménye miatt vonult utcára. Az összetűzés akkor tört ki, amikor a magyar békefenntartók megpróbálták szétoszlatni a tiltakozó szerbeket, akik a települések élére megválasztott koszovói albán vezetők ellen tüntettek. A KFOR-osok könnygázt is bevetettek, a szerbek kövekkel és üvegekkel dobálták meg a békefenntartókat.

A Népszava szerint a furcsa kijelentéseiről híres Bencsik a műsorban arról beszélt, hogy a NATO koszovói missziójában a magyar katonák egy „rossz, gonosz, pusztító érdeket segítenek érvényre jutni”, és most emiatt szenvednek. Hozzátette, egyébként sajnálja a katonákat, majd közölte azt is, hogy ez egy hatalmas próbatéttel Magyarország számára.

Van-e módja Magyarországnak azt mondani, hogy ebben a disznóságban nem veszünk részt?

– tette fel költői kérdését a Demokrata főszerkesztője.

Bayer Zsolt pedig egy konteóval állt elő a műsorban, miután azt pedzegette, hogy a konfliktus csak „ki van találva és azt a célt szolgálja, hogy a szerb-magyar soha nem látott jó viszonyt is aláaknázzák”.

Nyitókép: Varga György / MTI Fotó 

#Belföld#bencsik andrás#koszovó#zavargások#békefenntartók

Címlapról ajánljuk