Belföld

Meghátrált a XIII. kerületi önkormányzat: beszedték a kegyetlen varjúcsapdákat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 3. 20:59

A 444 információi szerint véget ért a nagy felháborodást kiváltó varjúcsapdázási akció a XIII. kerületben, győztek a varjúkat védő civilek és aktivisták.

Beszedték a XIII. kerületben azt a két, úgynevezett Larsen-féle élőcsapdát, amit azért helyeztek ki, hogy ritkítsák a költési időszakban emberekre támadó varjakat, tudta meg a 444.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, a varjútámadások miatt kifejezetten varjak és szarkák befogására kifejlesztett csapdákat helyezett el házak tetején a XIII. kerületi önkormányzat. Közlésük szerint erre azért volt szükség, mert számos varjútámadásról érkezett hír az elmúlt időszakban, volt, akit a támadás után erősen vérző feje miatt kórházba kellett szállítani.

Az egyik csapdát a polgármesteri hivatal tetején helyezték ki, a hivatalon kívül egy bölcsődéhez is raktak ki csapdát, hogy a gyerekeket megóvják a támadásoktól.

Az ilyen ketrecben csalimadár van, amely élelmet és vizet is kap, ő vonzza társait a csapdába. Bujdosó Sándor, a XIII. kerületi önkormányzat jegyzője korábban az RTL Híradónak azt mondta, hogy a madaraknak nem esik bántódásuk, és hogy a csapdák kihelyezésének célja nem a varjúállomány gyérítése vagy kiirtása, hanem az, hogy

lokálisan csökkentsük annak a veszélyét, hogy emberek testi épsége sérüljön.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője ezzel szemben azt mondta, hogy a kihelyezett csapdák veszélyesek a foglyul esett madarakra:

Sok bejelentés érkezett hozzám, akár a Madártani Egyesülethez az elmúlt évtizedekben, hogy az az illegális, de egyszerű megoldás, hogy kiteszik a csapdát, és mondjuk csak egy hét múlva ellenőrzik, és az összes madár belepusztul.


A kegyetlen madárcsapdák ellen civil összefogás szerveződött, két tiltakozó petíció is indult, június 5-re, hétfőre tüntetést szerveztek, voltak akik  feljelentést tettek a rendőrségen, írja a 444.

A 444 úgy értesült, hogy Bujdosó Sándor szombaton levélben tájékoztatta az egyik tiltakozót, hogy hallgattak a csapdázás kritikusaira és már le is szerelték a csapdákat. Az önkormányzat a továbbiakban figyelmeztető táblákkal és szalagos kordonokkal próbálja a lakosságot védeni a költési időszakban agresszívvá váló varjaktól, valamint tanácsokért a Magyar Madártani Egyesülethez fordulnak. 

A jegyző tájékoztatása szerint a csapdákkal két varjút fogtak eddig be, mindkettőt egy vidéki vadasparkba szállították, nem pusztultak el, hamarosan szabadon engedik őket.

Nyitókép: XIII. kerület - Budapest / Facebook

#Belföld#varjútámadás#budapest#xiii. kerület#varjak#Magyar Madártani Egyesület

Címlapról ajánljuk