Belföld

Egyre többen támogatják az azonos neműek házasságát Magyarországon

rtl.hurtl.hu

2023. június 1. 17:08

A magyarok 56 százaléka a meleg párok örökbefogadását is támogatná. 

A magyarok hét százaléka vallja magát az LMBTQ+ közösség tagjának, derül ki az IPSOS kutatásából, amelyet a Pride Hónapra időzítve közöltek. A meleg magyar emberek aránya 2021 óta egy százalékkal nőtt, a transzneműeké viszont egy százalékkal csökkent.

A magyarok közül két százalék vallotta homoszexuálisnak magát, három százalék biszexuálisnak, egy százalék pedig pánszexuálisnak, illetve omniszexuálisnak. A felmérésben még az aszexuálisok arányát is mérték, de Magyarországon az ő arányuk nem érte el az egy százalékot. A magyarok egy százaléka vallja magát transzneműnek, vagy egyik biológiai nemhez sem tartozónak.

A magyarok hét százaléka vallja magát az LMBTQ+ közösség tagjának, nőtt a melegek aránya az elmúlt években
Fotó: IPSOS

Az IPSOS harminc országban készítette el a felmérést: kiderült, hogy Magyarországon a hetedik legkevesebben vallják magukat melegnek, a transzneműek arányában pedig sereghajtók vagyunk a listán. A harminc ország adatai alapján legtöbben az 1997 után születettek közül (18 százalék) vallják magukat az LMBTQ+ közösség tagjainak.

A legtöbben Brazíliában (14 százalék) vonzódnak a saját nemükhöz, a legkevesebben pedig Peruban (négy százalék). A transzneműek aránya Svájcban a legmagasabb (hat százalék). A felmérés szerint az LMBTQ+ emberek láthatósága Japán, Románia, Lengyelország, Dél-Korea és Törökország mellett hazánkban a legalacsonyabb.

A magyarok hét százaléka vallja magát az LMBTQ+ közösség tagjának, nőtt a melegek aránya az elmúlt években
Fotó: IPSOS

Az is kiderült, hogy a magyarok 47 százaléka támogatja a melegházasságot – ez az arány az elmúlt tíz évben 17 százalékkal nőtt. Húsz százalék szerint pedig szükségük van valamilyen jogi elismerésére az azonos nemű pároknak. A meleg kapcsolatokat mindössze 16 százalék szerint nem szabadna elismernie a jognak.

A magyarok 56 százaléka szerint szabadna, 36 százaléka szerint nem szabadna gyereket örökbefogadniuk melegeknek, ezzel is a lista hátsó felében állunk. A magyarok mindössze 16 százaléka szerint nincs hazánkban diszkrimináció a transznemű emberekkel szemben.

Magyarországon támogatják a legkevesebben azt, hogy a tinédzserek számára elérhetővé tegyenek orvosi kezelést (szakértői egyeztetést, hormonterápiát) a nemváltással kapcsolatban. Ezt 36 százalék támogatja, 48 százalék ellenzi. A kutatás reprezentatív a 75 év alatti lakosságra nézve.

A magyarok hét százaléka vallja magát az LMBTQ+ közösség tagjának, nőtt a melegek aránya az elmúlt években
Fotó: IPSOS

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Belföld#meleg#lmbtq#transznemű#kutatás#ipsos#magyarország

Címlapról ajánljuk