Belföld

Feljelentették Böröndi Gábor honvéd főparancsnokot, megalázhatta, kínozhatta a honvédségi sofőröket

rtl.hurtl.hu

2023. május 31. 19:25

A vádak szerint a sofőröket nem hagyták aludni, hat napon keresztül megalázó feladatokat kellett végezniük.

A Szabad Európa információi szerint feljelentették Böröndi Gábor közelmúltban kinevezett altábornagyot. A lap birtokába jutott hangfelvételek és dokumentumok szerint a feljelentés egy május elején, Szentendrén tartott állománygyűlésen történt események miatt történt.

Böröndi arról panaszkodott, hogy a honvédségi sofőrök pletykálnak, ezért tanításnak kell őket alávetni.

A vádak szerint a gyűlés végeztével hatvan sofőrt ültettek autóbuszra, elvitték őket Táborfalvára, ahol hat napon keresztül megalázó feladatokat végeztettek velük. A beszámoló szerint ezek a feladatok kimeríthették a kínzás fogalmát. A sofőröket

nem hagyták aludni, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, a hatnapos tábor után többen is teljesen kimerültek, egészségügyi gondjaik lettek.

Szabályellenes az is, hogy nem közölték velük, hova és mennyi időre mennek. A laphoz eljuttatott dokumentumokat többen, közösen küldhették, de mindenképp anonim módon szerették volna nyilvánosságra hozni a történteket, mert félnek a retorzióktól.

A Honvédelmi Minisztérium az Indexnek reagált a feljelentésre, illetve a vádakra. Azt írták, hogy „háborús veszélyhelyzet esetén a hadsereg minden tagja behívható, részükre gyakorlat elrendelhető. Egy gyakorlat lehet betervezett és váratlan, utóbbit semmi nem tiltja, a Szolgálati Szabályzat a szóbeli parancs intézményét is ismeri”.

A lapnak azt is írta a HM, hogy a parancsnoki gépjárművezetőkre ugyanazon elvárások és kötöttségek vonatkoznak, mint az állomány többi tagjára. „A beosztásuk ellátásához szükséges képességeket kiképzés útján szerzik meg, erre ebben az esetben egy többnapos harcászati felkészítő foglalkozáson került sor, a 600 ember és több mint 200 eszköz közreműködésével végzett Kék Villám gyakorlat keretében” – tették hozzá.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Belföld#Böröndi Gábor#kínzás#honvédség#sofőr#feljelentés

Címlapról ajánljuk