Belföld

Beer Miklós a kordonbontásról: valahogy jelezni kell, hogy baj van

rtl.hurtl.hu

2023. május 27. 9:41

A diáktüntetésekről is beszélt Beer Miklós, a Váci egyházmegye nyugalmazott püspöke Veiszer Alindával. 

Ez az egész történet egy jelzése annak, hogy valami nincs rendben

– mondta el Veiszer Alindának adott interjújában Beer Miklós. A Váci egyházmegye nyugalmazott püspökével készült beszélgetést a Telex szemlézte.

Beer Miklós közölte:

Az oktatásügy problémái már nagyon régóta jelen vannak, és számomra érthetetlen módon nem történik semmi. Nem értem, hogy a kormány részéről miért nincs készség a párbeszédre.

A nyugalmazott püspök a diáktüntetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy a kordonbontásnak és az erőszakos fellépésnek nem örül, de hozzátette: valahogy jelezni kell, hogy baj van.


Elmondta, hogy szerinte az oktatási rendszernek rosszat tett „az erőszakos központosítás”, mert azzal, hogy állami irányítás alá vonták a korábban az önkormányzatok alá tartozó iskolákat megszűnt a személyes kapcsolat helyben, a település vezetése és az iskola között.

Emellett felelőtlenségnek nevezte, hogy egyházi kezelésbe vettek több iskolát, és közölte, hogy egyházi iskolák igazgatói azért nem engedélyeznek kormánykritikus megszólalásokat, és azért tiltják meg a tanároknak, hogy részt vegyenek a tüntetéseken, mert félnek, hogy elveszítik az állami támogatást.

Nyitókép: Beer Miklós nyugalmazott váci püspök szentmisét mutat be Kismaros, Nagymaros és Zebegény málenkij robotra elhurcolt áldozatai emlékére a nagymarosi római katolikus templomban 2022. január 16-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

#Belföld#beer miklós#oktatás#diáktüntetés#kordonbontás#egyházi iskolák

Címlapról ajánljuk