Belföld

„Mikor lesz már vége a marxista hisztijének?” – nekiment Orbán igazgatója a német EP-képviselőnek a Twitteren

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 10:52

Daniel Freund szerint Orbán Balázs bizonyította az igazát, hiszen csak egy autokráciában gondolják, hogy a miniszterelnök egyenlő az országgal. A téma az volt, hogy az EP határozati javaslatban mondaná ki: Orbán Viktor nem alkalmas az EU soros elnökségére.

„Ha Orbán valóban átveszi a Tanács elnökségét 2024-ben, az Európai Parlamentnek el kell gondolkodnia azon, hogy kitiltja őt a Házból. Nem fogunk autokratákkal tárgyalni az uniós jogszabályokról” – közölte Daniel Freund szerdán a Twitteren.

A német zöldpárti képviselő nyilatkozatának apropója, hogy arról adhat ki határozati javaslatot a jövő héten az Európai Parlament (EP), hogy az Orbán-kormány alkalmatlan az EU Tanácsának soros elnöki tisztségére. Az ötpárti határozati javaslat szerint Magyarország, azaz Orbán Viktor nem képes hitelesen ellátni az unió tanácselnöki tisztségét 2024-ben, mert az ország megsérti az EU alapvető értékeit, és nem tartja magát a lojális együttműködés elvéhez.


A magyar kormány sem ment el Daniel Freund posztja mellett: a bejegyzésre Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója reagált, majd heves szóváltás alakult ki a felek közt.

Autokráciáról beszél, de ön az, aki el akarja hallgattatni Magyarországot, egy uniós tagállamot. Mikor lesz már vége a marxista hisztijének?

– szúrt oda Orbán az EP-képviselőnek csütörtökön.

Ezzel azonban nem ért véget a vitájuk, az EP-képviselő így válaszolt a fenti posztra:

Elég vicces, mert csak egy autokráciában feltételeznénk, hogy a miniszterelnök egyenlő az országgal. Köszönöm, hogy bizonyítottad az igazamat, de hadd emlékeztesselek: Orbán ≠ Magyarország.

A határozati javaslat egyébként sürgeti az Európa Tanácsot, hogy találjon megoldást a problémára, máskülönben az EP fog közbeavatkozni. Az ügyre Gulyás Gergely is reagált a kormányinfón, a miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az Európai Parlamentnek ilyen hatásköre nincsen, majd magyargyűlöletet emlegetett.

Nyitókép: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. május 2-án. Koszticsák Szilárd / MTI

 

#Belföld#daniel freund#orbán balázs#vita#twitter#európai unió#soros elnökség

Címlapról ajánljuk