Belföld

Érettségi közben rúgták ki a balatonalmádi gimnázium töritanárát, a diákok tiltakozásba kezdtek

rtl.hurtl.hu

2023. május 26. 21:02

A fiatal történelemtanárnak sorfalat álltak a diákok és a kollégák. Az igazgatót keresték, de ő a héten már nem tud nyiltakozni.

Azonnali hatállyal kirúgtak Balatonalmádiban a Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégiumból (DLSB) egy fiatal történelemtanárt, akinek most érettségizik az osztálya – írja a 444.hu. Milkovics Márton a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) tagja, és az egyik szervezője volt a helyi tiltakozásoknak.

A cikk szerint azzal indokolták az elbocsátást, mert szakmai minősítése 2 százalékkal elmaradt a központilag előírt szinttől. A lap úgy tudja, hogy a szakmai elkötelezettséget értékelő szempontra kapott rendkívül alacsony pontszámot.

Ezzel szemben a diákok Milkovicsot lelkesnek és odaadónak tartják. A gimnázium diákjai és a tantestület tagjai a tanártiltakozások indulóját, a „Mi vagyunk a Grundot” énekelve álltak sorfalat neki, amikor kiderült, hogy távoznia kell az iskolából.

Az elbocsátás okáról a Veszprémi tankerületi központ a veszprémkukac.hu megkeresésére azt írta: „a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium és Kollégium egyik gyakornokának jogviszonya a Nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény 64. § (8) bekezdése alapján a törvény erejénél fogva szűnik meg".

Az érintett paragrafusban azt írják, hogy „ha a gyakornok a külön jogszabályban foglaltak szerint a megismételt minősítő vizsgán vagy a Pedagógus I. fokozatba besorolt pedagógus a megismételt minősítési eljárás eredményeként nem felelt meg minősítést kapott, közalkalmazotti jogviszonya, munkaviszonya e törvény erejénél fogva megszűnik”.

A 444 kereste Dudásné Pirik Mariannt, a DLSB gimnázium igazgatóját is, de ő azt mondta, hogy a kérdéseikre a héten már nem tud válaszolni. A fiatal tanár a diákjai írásbeli történelemérettségijét már kijavította, viszont az kérdéses, hogy a szóbelin ki fogja vizsgáztatni őket.

Nyitókép: A balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium és Kollégium épülete 2013. június 19-én. MTI Fotó: Nagy Lajos

#Belföld#balatonalmádi#gimnázium#történelemtanár#kirúgás#elbocsátás

Címlapról ajánljuk