Belföld

Micimackós könyvvel készítik fel a texasi gyerekeket arra, hogy mit tegyenek egy iskolai lövöldözés esetén

rtl.hurtl.hu

2023. május 25. 15:18

A szülők és a tanárok aggódnak, szerintük a gyerekekre akarják hárítani a felelősséget.

Micimackós „Maradj biztonságban!” című köteteket készített egy houstoni bűnüldözési tanácsadócég, amelyekben arra tanítják a gyerekeket, hogyan fussanak, bújjanak el és harcoljanak, ha egy fegyveres behatol az épületbe, ahol tartózkodnak. 

A cég a könyvet az óvodákban és az iskolákban osztotta ki, és a gyerekekkel küldték haza. A Dallas környéki szülők és tanárok riadalmukat és aggodalmukat fejezték ki az eset miatt – írja a Guardian

A könyv alcíme a következő: 

Ha veszély van, hagyd, hogy Micimackó és csapata megmutassa, mit kell tenned: Fuss, bújj, küzdj!

A könyv oldalain a Százholdas pagony más szereplői is megjelennek, és a gyerekekhez szólnak. „Ha veszélyben vagy, bújj el, mint Micimackó, amíg a rendőrség meg nem jelenik” – írják. Ezen az oldalon Micimackó egy fazék mézbe temeti a fejét. 

A könyvben a Százholdas Pagony más szereplői is szerepelnek a gyerekekhez szólva: „Ha biztonságos a menekülés, maradjunk, és ne maradjunk, hanem FUSSUNK, mint Nyúl... Ha veszély van a közelben, ne féljünk, BÚJJUNK el, mint Micimackó, amíg a rendőrség meg nem jelenik”.

A következő oldalon Kanga és Zsebibaba látható bokszkesztyűben. A szöveg így szól: „Ha veszély talál ránk, ne maradjunk, fussunk el. Ha nem tudunk elmenekülni, akkor minden erőnkkel HARCOLNI kell”.

A könyvet hétfőn Dallas környéki iskolákban adták át a gyerekeknek, anélkül, hogy a tanárok vagy a családok előzetesen tudtak volna róla. A lépés az uvalde-i tömeges lövöldözés első évfordulójának hetében történt, amikor egy texasi általános iskolában 19 gyermeket és két tanárt öltek meg.

Egy körülbelül 500 diákot oktató dallasi általános iskola egyik tanára a Guardiannek azt mondta, hogy „szörnyen nyugtalanítónak” találta a könyvet. Elmondása szerint egy köteggel kapott belőle, hogy minden gyermeknek odaadja az osztályában.

„Az, hogy az emberek úgy gondolják, hogy jobb ötlet kiadni ezt a gyerekkönyvet, mint ténylegesen tenni valamit azért, hogy ne legyenek iskolai lövöldözések, nagyon zavar engem. Annyira dühös vagyok, annyira csalódott. Egy év telt el Uvalde óta, és ezen a könyvön kívül semmit sem tettek. Ez a gyerekekre hárítja a felelősséget” – tette hozzá. 

Nyitókép: AP Photo/Mary Altaffer

#Belföld#texas#lövöldözés#iskolai lövöldözés#micimackó

Címlapról ajánljuk