Külön parkolóhelyet alakítottak ki a nőknek egy budapesti mélygarázsbanFeltehetően a biztonságérzet javítása a cél.
Belföld

Külön parkolóhelyet alakítottak ki a nőknek egy budapesti mélygarázsban

rtl.hurtl.hu

2023. május 24. 18:21

Feltehetően a biztonságérzet javítása a cél. 

Külön parkolóhelyet alakítottak ki a nőknek az egyik Váci úti irodaházban – írta az Index. Az a cikkből nem derült ki, hogy pontosan miben különbözik ez a rész a többitől, de feltehetően nem a helyek mérete más, hanem csak a biztonsági fok magasabb.  

Szöulban például a BBC cikke szerint 2009-ben azért hoztak létre ilyen szektorokat a mélygarázsokban, mert több erőszakos bűncselekmény történt a parkolókban és a parkolóházakban. Emiatt kötelezték a nagyobb parkolókat, hogy legalább a helyek tíz százalékát alakítsák át női parkolóvá, lehetőleg a bejárathoz közel.

A 24.hu korábban azt írta, Nyugaton már bejáratott szokás a női parkolók kialakítása, sőt Németországban azt is kiköthetik a boltok, hogy a kamerával vagy őrrel megfigyelt helyeket csak nők használhassák. Szegeden is volt hasonló kezdeményezés, 2015-ben az egyik bevásárlóközpontban hoztak létre női parkolóhelyeket, szintén a biztonságérzet növelése érdekében. A pláza kommunikációs munkatársa akkor azt mondta, szó sincs arról, hogy ezek a parkolók szélesebbek lennének.

Az Index idézett egy ügyvédet, aki szerint nem tiltható meg a férfiaknak a nőknek fenntartott helyeken való parkolás, és aki ezt az előírást figyelmen kívül hagyja, az nem törvényt, hanem a parkolóház vagy parkoló üzemeltetőjének házirendjét sérti.

Nyitókép: Illusztráció – Fotó: Pixabay

#Belföld#garázs#parkolóhely#női parkolóhely#budapest

Címlapról ajánljuk