Belföld

Az Origo rosszhiszeműen „kért bocsánatot” Donáth Annától

rtl.hurtl.hu

2023. május 23. 12:18

A jogi képviselőnek percekbe telt, mire a képbe belenagyítva egyáltalán megtalálta a teljesítésként elfogadni kért szöveget.

Egyaránt 200 ezer forintra büntette a bíróság az Origo kiadóját, a Mediaworks Hungary Zrt-t, valamint annak ügyvezetőjét, Kálmán Erikát is, mivel a lap nem volt hajlandó olyan módon leközölni a Donáth Annának címzett bocsánatkérés, ahogy azt korábban elrendelték, írta meg a 24.hu a Momentum közleménye alapján.

Donáth Anna korábban jogerősen pert nyert több kormánypárti orgánum, így a TV2 és a Ripost mellett az Origo ellen is. A bíróság ezeket kötelezte, hogy nyilvánosan kérjenek bocsánatot a Momentum politikusától, amiért valótlanságokat állítottak róla. Erre közülük többen sem voltak hajlandók, köztük az Origo sem, mire Donáth Anna végrehajtást indított ellenük. Ez célt ért, az Origo bocsánatot kért a politikustól, viszont nem épp úgy, ahogy kellett volna.

A párt azt közölte: a korábbi ítéleti rendelkezés szerint az Origónak a címlapján reggel 8:00 és 10:00 óra között a címoldali cikkek betűtípusával és betűméretével megegyező betűvel kellett volna közzétennie a bocsánatkérést. A lap ezt nem teljesítette, ezért Donáth és az ügyvédje újra bírósághoz fordultak. A végzés aztán kimondta, hogy az Origo nemcsak, hogy nem teljesítette maradéktalanul a kötelezettséget, de rosszhiszeműen is jár el. Mégpedig azért, mert ahogy a végzésből kiderült, 

a „Bocsánatkérés Donáth Annától” szöveget úgy helyezték el a címlapon, hogy az legörgetés nélkül nem jelent meg az olvasók előtt.

„Ahhoz, hogy legörgetés nélkül a képernyő legalján megjelenjen a szöveg, a kötelezett az origo.hu címlapjának méretét negyedére csökkentette a böngészőben, aminek következtében valamennyi szöveg olvashatatlanul kicsi. A jogi képviselőnek percekbe telt, mire a képbe belenagyítva egyáltalán megtalálta a teljesítésként elfogadni kért szöveget, holott az átlagolvasóval ellentétben a jogi képviselő kifejezetten ezt a közzétételt kereste” – olvasható a végzésben.

A történteket a Momentum politikusa úgy kommentálta, hogy nem fogja elengedni ezt az ügyet, mert ez nem róla szól, hanem arról, hogy senki nem állhat a törvények felett Magyarországon.

És amíg még az igazságszolgáltatást nem foglalja el teljesen az állampárt, addig minden ilyen esetben a bíróságon fogok megküzdeni az igazságért

– tette hozzá Donáth Anna.

Nyitókép: Bruzák Noémi / MTI

#Belföld#donáth anna#momentum#origo#bocsánatkérés

Címlapról ajánljuk