Belföld

„Az egyik legsötétebb felszólalás ez volt az ön parlamenti történetében” – Rétvári Bencét kiakasztotta, hogy Szabó Tímea Böjte Csabáról tett fel kérdést

rtl.hurtl.hu

2023. május 22. 17:16

Az ellenzéki képviselő kérdőre vonta a kormányt, miért nem ítélték el, hogy a dévai árvaházban szexuális bántalmazás történt. Az államtitkár szerint az atya példakép a világmagyarság számára.

Böjte Csabáról és „az Orbán-kormány kétszínű, aljas hozzáállásáról” beszélt napirend előtti felszólalásában Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetője hétfő délután, írja a Telex

Mint ismert, néhány hete jogerősen 28 év börtönre ítéltek egy nevelőt, aki a Böjte Csaba vezette alapítvány egyik otthonában tíz éven át rendszeresen bántalmazta szexuálisan a rá bízott gyermekeket.

A párbeszédes képviselő arról beszélt, hogy Böjte atya áldozatnak állítja be magát, de nem ő az áldozat, hanem az a több tucatnyi gyermek, akiket az otthonokban „szisztematikusan erőszakoltak”.

Ez az eset nem Böjte atyáról szól (…), hanem az Orbán-kormány kétszínű és aljas hozzáállásáról a gyermekvédelemben

– jelentette ki Szabó, és számon kérte a kormány tagjait, amiért nem ítélték el nyilvánosan Böjte Csabát. 

A kormány nevében Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt, aki elmondta, hogy a kormány mindenkit elítél, aki gyermekekkel szemben bármilyen erőszakot elkövet. 

Az államtitkár a gyermekvédelminek nevezett népszavazást is megemlítette, majd közölte Szabóval, hogy 

az viszont megdöbbentő, hogy amikor az önök pártja rosszul áll a közvélemény-kutatásokban, akkor nem átallják Böjte Csaba testvért megtámadni egy parlamenti napirend előtti felszólalásban

– mondta Rétvári. „Mi itt 199-en nem tettünk annyit árva gyerekekért, mint Böjte Csaba egyedül, egy szerzetesként. Böjte erre tette fel az életét.”

Az államtitkár szerint Böjte Csaba körülbelül hatezer gyermeknek segített, hogy gondoskodó körülmények között nőjön fel „Ön nem megköszöni neki (…), hanem megtámadja itt azt az embert, akiben hívő és nem hívő számára egyaránt tisztelet és megbecsülés fogalmazódik meg, amikor rá gondolunk.”

Rétvári úgy fogalmazott, hogy Böjte a világmagyarság számára példakép, akit most a baloldal megtámadott. „Szégyellje magát képviselő asszony” – fakadt ki a felszólalás végén a Telex szerint. „Tudja, ha visszagondol, az egyik legsötétebb felszólalása ez volt az ön parlament történetében.”

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#szabó tímea#Böjte csaba#rétvári bence#parlament#napirend előtti felszólalás#gyermekbántalmazás#bántalmazás

Címlapról ajánljuk