Belföld

Óbudai pedofilügy: pert vesztett a volt fideszes polgármester

rtl.hurtl.hu

2023. május 21. 15:11

Szabó Tímea szerint Bús Balázsnak mielőbb bocsánatot kellene kérnie a bántalmazott gyerekektől, a szülőktől, az óvodai dolgozóktól és Óbuda-Békásmegyer egész közösségétől. Bús Balázs szerint ő nem eltusolta az ügyet, hanem együttműködött a rendőrséggel egy nemzetközi pedofilhálózat lebuktatása érdekében.

Több éve folyik a jogi csatározás a korábbi óbudai polgármester, a Fidesz színeiben politizáló Bús Balázs, és a párbeszédes Szabó Tímea között egy óvodai pedofilügyben. Ez kapott egy újabb fejezetet a napokban, ahogy az az ellenzéki képviselő vasárnapi Facebook-bejegyzéséből kiderült, amelyről a 24.hu számolt be.

A lap feleleveníti: 2019-ben derült ki, hogy az egyik III. kerületi óvodában egy korábban ott dolgozó óvónő éveken át pornográf felvételeket készített a rá bízott gyerekekről, amelyek később a darkwebre is kikerülhettek. Mindez rövidesen kiderült, nagyobb nyilvánosságot viszont csak azután kapott az ügy, hogy a 2019-es önkormányzati választások után a szocialista (később a DK-ba átlépő ) Kiss László vette át az irányítást Óbudán. Az ellenzéki vezetésű önkormányzat később azt kommunikálta, hogy 

Bús Balázs polgármesterként tudhatott a pedofilügyről, de a közelgő választások miatt abban volt érdekelt, hogy a dolognak le legyen visszhangja, ezért inkább eltusolta azt.

Ezeket a vádakat vágta Bús fejéhez Szabó Tímea is 2020 októberében, mire Bús Balázs rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett és polgári peres eljárást is indított Szabó ellen. Januárban az első- majd a másodfokú ítélet is az ellenzéki politikusnak kedvezett, és ahogy a bejegyzésből kiderült, a polgári peres eljárásban is hasonló eredménnyel született jogerős döntés.

Nekem van igazam, igenis meg lehet fogalmazni politikai és morális értékítéletet a nagy nyilvánosság előtt is egy olyan emberről, aki III. kerületi polgármesterként eltitkolt egy gyerekek ellen elkövetett borzalmas szexuális bűncselekményt

– kommentálta Szabó Tímea a Fővárosi Ítélőtábla döntését.

A Párbeszéd politikusa szerint Búsnak mielőbb bocsánatot kellene kérnie a bántalmazott gyerekektől, a szülőktől, az óvodai dolgozóktól és Óbuda-Békásmegyer egész közösségétől, továbbá az óbudai fideszes csapattal együtt azonnal vissza kellene vonulnia a közélettől. 

Cikkünk megjelenése után Bús Balázs jogi képviselője közölte szerkesztőségünkkel, hogy valótlanok az önkormányzat és Szabó Tímea állításai. Mint írták, az óvodavezetőt és a korábbi polgármestert a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Kiberbűnőzés Elleni Főosztálya tájékoztatta a folyamatban lévő pedofilügy nyomozásáról, felhívta a figyelmét, hogy a nyomozás sikere érdekében az üggyel kapcsolatban ne adjon ki semmilyen információt és figyelmeztette a titoktartási kötelezettségre. „A büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 264 §(7) bekezdése alapján figyelmeztetem, hogy a kérelem tényéről és a kérelemben foglaltakról, valamint az annak során teljesített adattovábbítás tartalmáról másnak nem adhat tájékoztatást, és köteles biztosítani, hogy mindezek titokban maradjanak” – idézték a rendőrség közleményéből.

Hozzátették, Bús Balázs a rendőrséggel együttműködve, kérésének eleget téve, betartotta az ide vonatkozó jogszabályi előírásokat. A nyomozás Bús Balázs polgármestersége végéig, 2019. október 13-ig nem zárult le, közlésük szerint pedig ennek alapján elmondható, hogy

Bús Balázs nem eltusolta az ügyet, hanem együttműködött a rendőrséggel egy nemzetközi pedofilhálózat lebuktatása ügyében.

 

Nyitókép: Kovács Attila / MTI

#Belföld#óbuda#szabó tímea#bús balázs

Címlapról ajánljuk