Belföld

Dulakodtak a státusztörvény ellen tüntetők a rendőrökkel a Fidesz-székház előtt

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. május 19. 18:03

A Kossuth térről indult délután a demonstráció, ahol azért is tiltakoznak, mert a korábbi tüntetéseken diákokat fújtak le könnygázzal a rendőrök. A pénteki megmozdulás hivatalos része után a Fidesz-székházhoz vonultak a résztvevők, ahol rendőrsorfal állta útjukat. A rohamsisakos rendőrökkel farkasszemet néző tüntetőket többször is felszólították, hogy hagyják el a helyszínt, néhol dulakodás is kialakult. A tüntetés este 10 óra körül utcabálba csapott át. 

Gyerekeket bántasz! – 7IGEN-nel a gyermekbántalmazó rendszer ellen címen hirdetett meg péntek délutánra tüntetést a Kossuth térre az Egységes Diákfront és az aHang.

A tömeg nem sokkal 17 óra után indult el a Kossuth térről a Falk Miksa utcán keresztül a körútra, amit aztán teljes szélességében elfoglaltak. Többek között azt skandálták, hogy 

  • a könnygáz nem tanít!
  • fizessétek meg a tanárainkat!
  • a státusztörvény = bosszútörvény!
  • elegünk van!
  • nincs tanár, nincs jövő!

A tömeg 18 óra előtt megállt a Nyugati pályaudvarnál, útközben arra kérték a járókelőket, hogy tartsanak velük. Dobokkal, sípokkal, dudákkal, hangosan kiabálták a demonstráció jelszavait. Nem sokkal fél 7 előtt megérkeztek az Oktogonra, ahol továbbra is hangosan skandáltak. A színpadon Mihalics Lili, az Egységes Diákfront tagja jelent meg, majd köszöntötte a tüntetőket, akik elénekelték a „Mi vagyunk a Grund!” című dalt. 

A második felszólaló beszéde közben bohócorros, fehérpólós ellentüntetők hangosbemondóval zavarták meg a tüntetést. Az egyik papírra azt írták, „segícség, elnyómnak” (sic!). A bohócorros férfiakat elnyomta a tömeg zaja. A Telex úgy tudja, hogy végül a biztonsági személyzet kísérte arrébb őket.

A színpadon felszólalók „kordonkormányról” beszéltek: szerintük ugyan harcosként hivatkoznak magukra, valójában elzárják magukat a tüntetőktől és az újságíróktól. Ők azonban nem fogják feladni a harcot: arra kérnek mindenkit, hogy csatlakozzanak a népszavazást kezdeményezni kívánó 7X-es csapatba aktivistaként.

A tüntetés hivatalos része nem sokkal 19 óra után véget ért, de a szervezők bejelentették, hogy a következő demonstrációt május 30-án tartják. Június elsejére a Tanítanék Mozgalom és a NoÁr szervez tüntetést. 

A tömeg a tüntetés után célirányosan a Lendvay utca felé vette az irányt: a Fidesz-székháznál azonban rendőrsorfal állta el a tüntetők útját. Az Andrássy úton közben újabb kordonokat helyeztek el.

Újra tüntetnek a státusztörvény ellen, a tömeg megindult a Fidesz-székház felé
RTL
Újra tüntetnek a státusztörvény ellen, a tömeg megindult a Fidesz-székház felé
RTL

A tömeg hangos putyinozással vonult át az orosz nagykövetség előtt:

Nem sokkal fél 8 után a tömeg azzal szembesült, hogy nem tud bejutni a Fidesz-székház elé a rendőrsorfal miatt. A tömeg beszorult a környező utcákba, a Dózsa György utat szintén lezárták.

Este 20 óra után egyre hangosabbá vált a tömeg, majd a tüntetők egy része farkasszemet nézett a rohamsisakos rendőrökkel a Lendvay utca elején. Miután többször is felszólították a tömeget, hogy hagyják el a helyszínt, negyed 9 környékén dulakodás alakult ki az első sorban. Egy idő után hátulról egyre több rendőr szállt be, hogy megfékezze az előrenyomuló tömeget.

Néhány perccel később egy csapat újabb rohamrendőr érkezett az utcába, akik a saját sorfalukat áttörve kettőzték le a tömeget. Tudósítónk szerint volt náluk könnygáz. Egyes élő adásokban látható volt, hogy az első sorban állók búvárszemüvegben érkeztek a tüntetésre.

Dulakodnak a státusztörvény ellen tüntetők a rendőrökkel a Fidesz-székház előtt
RTL

Este 9 óra előtt egy újabb csapat rendőr tört előre, majd kiszorította a tömeget az utcából. Közben három közleményt is kiadtak arról, hogy a tüntetők „szándékosan provokálták a rendőröket”. Mint írták, „a jogellenes gyűlés résztvevői a VI. kerület, Lendvay utcában lökdösni, tolni kezdték a rendőrsorfalat, és megpróbálták áttörni azt, közben palackkal is dobáltak. A rendőröket folyamatosan verbálisan és tettleg provokálják. A rendőrök újra többször hangosbeszélőn szólították fel a résztvevőket a jogsértés befejezésére.” 

A rendőrség állítása szerint a tüntetők vascsavarral és palackkal is dobálták őket, erről fotókat is közöltek.

Dulakodnak a státusztörvény ellen tüntetők a rendőrökkel a Fidesz-székház előtt
police.hu

Mivel úgy tudjuk, hogy a rendőrség több tüntetőt is kiemelt a tömegből, megkérdeztük őket, hogy pontosan hány emberről van szó és mi volt az intézkedés oka. A rendőrség annyit reagált, hogy az este folyamán több közleményt is kiadtak, de a további kérdésekre csak a későbbiekben válaszolnak. 

Kora este egyébként a Fidesz is reagált a diáktüntetésre. Sokadjára is azt kommunikálták, hogy a pedagógusok béremelését a baloldal politikusai akadályozzák. Ezeket az állításokat korábban maguk a pedagógus szakszervezetek utasították vissza.

A Telex úgy tudja, hogy a tüntetésen a tömeg egyszer csak elkezdte skandálni, hogy „Kérjük a cipőt, kérjük a cipőt!”. Úgy tűnik, valaki a rendőrök előre nyomulásakor hagyhatta el a lábbelit, amit a rendőrség meg is talált, és visszaadta a tulajdonosnak. 

A kiszorítás után alaposan elcsendesedett a tömeg, este 10 óra körül már utcabál-hangulat volt a korábbi dulakodás helyszínén, többen énekeltek, dobolgattak, beszélgettek a rendőrökkel. 

Az RTL Híradó tudósítása:

A tüntetést a szervezők azután hirdették meg, hogy a múltkor a Karmelita kolostor előtt több diák is könnygázt kapott a szemébe a rendőröktől. 

Felhívásukban azt írták: „Pontosan tudják, hogy gyerekeket bántanak, de ez nem zavarja őket. Az Orbán rendszer akkor is gyerekeket bánt, amikor szétveri az oktatásunkat, elveszi a jövőnket, és bosszút áll a tanárainkon. A bosszú eszköze, a státusztörvény továbbra is elfogadhatatlan, követeljük a teljes tervezet azonnali visszavonását! Továbbá követeljük, hogy a kormány tartsa be korábbi ígéreteit, és üljön le tárgyalni az Egységes Diákfronttal!”

Nyitókép: RTL

#Belföld#tüntetés#státusztörvény#gyermekvédelem#demonstráció#kossuth tér#könnygáz

Címlapról ajánljuk